PostHeaderIcon Rad Društva u 2013.godini

Napisala: Zdravka Dominović, tajnica


Društvo multiple skleroze Split u protekloj 2013. godini nastavilo je svoje redovne aktivnosti, zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, Općine Podgore, Baške Vode, Sinja i donacijama ostalih manjih gradova i općina naše županije.

Projekt »Rehabilitacija oboljelih MS» ima cilj poboljšati psiho-fizičko stanje oboljelih i povećati informiranost oboljelih o bolesti kako bi shvatili važnost fizikalne terapije za poboljšanje zdravstvenog stanja. Fizikalnu terapiju provodi viši fizioterapeut Goran Jugović u prostorijama Centra za MS te svake srijede u Domovima za stare i nemoćne u Splitu. Preko javnih radova angažirali smo još dva viša fizioterapeuta za područje Splita. Nova aktivnost su vježbe yoge koje provodi vft Saša Matejić dva puta tjedno u prostoru udruge. Neurologinja Doc. Dr.Meri Matijacom dugogodišnja je voditeljica neurološkog savjetovališta. Psihosocijalno savjetovalište vodila je tajnica jer je sociologinja na porodiljskom dopustu. Pravno savjetovalište vodi Slavko Peljić koji informira članove/ice njihovim pravima, povlasticama i načinima ostvarivanja.

Kroz projekt Ministarstva zdravlja „Psihosocijalna podrška oboljelima od MS-a“ provodimo psihološku  podršku. Grupne treninge osnaživanja vodi Milan Bijelić iz udruge „Mi“. Psihijatrica i psihoterapeutica Dr. Matiana Jovanović vodi grupu podrške za članove obitelji tzv. Klub obitelji, te individualnu psihološku podršku-psihoterapiju. Itana Škulje pokazala nam je tehnike vizualizacije, vježbe koncentracije, tehnike opuštanja, terapeutsku moć glazbe. Interesantne su i vježbe za mozak(Brain gym) koje je prezentirala i prilikom obilježavanja Tjedna mozga u ožujku 2013. u našem Društvu kada su nas posjetili učenici OŠ Split3. Željko Petrović iz udruge Zdravi nastavio je radionice „Put zdravlja“ (važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, sna, pravilnog disanja i kvalitetnih odnosa s drugima).

Projekt neovisnog življenja „Osobni asistent “ uključili smo dosada osamnaest korisnika, a 12 ih je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče izvaninstitucionalni oblik skrbi i koncept neovisnog življenja. Potrebe članova za uslugom pomoći u kući i njege veće su od broja uključenih korisnika, pa pomažemo kroz mobilni tim financiran kroz javne radove i trogodišnji program „Ruka nade“ kojeg financira Ministarstva socijalne politike i mladih.

U program „Ruka nade“ uključeni su korisnici su težeg fizičkog stanja kojima je potrebna pomoć u kući i njega jer žive sami i nemaju osobnog asistenta ili članove obitelji koji bi se o njima brinuli ili rade pa su oboljeli sami kod kuće bez adekvatne pomoći. Obuhvaćeno je 24 korisnika. Zaposlili smo geronto-domaćice za područje Splita i Kaštela na puno radno vrijeme, te za područje Solina i Makarskog primorja na pola radnog vremena.

Mobilni tim pomoći nepokretnim i teže pokretnim članovima/icama ostvarujemo uz povremenu pomoć volontera (Nikole Kalinića) i fizioterapeuta prilikom izlazaka iz stana u savladavanju arhitektoskih prepreka. Preko javnih radova zaposlili smo 5 mobilnih asistenata na šest mjeseci kako pomagali i na sprječavanju socijalne isključenosti članova.

Kroz treninge osnaživanja među članovima/icama nastala je ideja za inicijativu „MS šetnja“ pod geslom „U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze“. S ciljem da se šira javnost upozna sa multiplom sklerozom. 20.04.13. uz zvukove bubnjeva udruge „Ritam srca“ laganim tempom spustili smo se niz Marmontovu ulicu do Rive gdje su nas pjesmom dočekali Music talents vođeni mentoricom Teanom Kovačević. Tom prilikom prodavali smo prezentacijske majice Društa, dijelili letke i brošure o MS-u i radu Društva, te prikazali neke od poteškoća koje MS uzrokuje. Nastavit ćemo sa sličnim akcijama i ubuduće.

U suradnji sa pomorsko-športskim-ribarskim društvom „Zenta“, organizirali smo 06.04. 13 udičarenje na Zenti. Gost nam je bio Christoph Thalheim izvršni direktor European Multiple Sclerosis Platform. Inače u udruzi je prezentirao i rad te naše krovne organizacije. Krajem travnja 2013. organizirali smo izlet u Tugare uz podršku člana Ivice Petričevića koji je prezentirao svoj uradak Hajdukov grb u kamenu, poljičke specijalitete i ljepote svog kraja. Priključili smo se 22.06.13. na tradicionalnoj manifestaciji „Narodnim običajima protiv prepreka“ UOSI Agape na Radmanovim mlinicama i 03.12.13. na svečanom otvaranju novog preuređenog prostora za poludnevni boravak osoba s invaliditetom u Omišu.

Međunarodni dan MS obilježili smo seminarom SDMSH „Kako ostvariti socijalna prava oboljelih od MS-a-umrežavanje sa pružateljima socijalnih usluga“ 27.05.13. u Trogiru u prostoru udruge tjelesnih invalida TOMS. Ispred udruge u Splitu puštanjem narančastih balona sa motivacijskim porukama članova/ica o nošenju s bolešću pridružili smo se toj globalnoj MS akciji. Novu izložbu umjetničkih fotografija nastalih kao kreativni izričaj Fotosekcije našeg Društva svečano smo otvorili tom prigodom.

Turnir u balotama održali smo 13. lipnja 2013. povodom Dana otvorenih vrata udruga Pobjednički pokal i prvo mjesto pripao je ekipi Marjan2, a drugo mjesto ekipi Marjan1 iz Udruge nagluhih i gluhih osoba Splitsko-dalmatinske županije.

Sudjelovali u nekoliko humanitarnih akcija: tradicionalna akcija u organizaciji udruge MI koja promiče volonterstvo „Udruge za udrugu“ održala se 18. svibnja 2013., u parku „Đardinu“, a prikupljena sredstva bila su namijenjena udruzi „Srce“ iz Splita za kupnju LCD ekrana i računala za korištenje KiDnect sustava prilikom provođenja tjelovježbe.

Organizirali smo volonterske akcije šišanja i masaže za zainteresirane članove/-ice zahvaljujući prof. Dadiću i učenicama iz Obrtničke škole u Splitu. Neke učenice odlučile su nastaviti volontirati. Kreativne radionice održavali smo prije blagdana Božića i Uskrsa uz pomoć volonterki Ines i Tine (voditeljice radionica). U sklopu kampanje „Hrvatska volontira“ 21.09.13. održali smo kreativne radionice za djecu i roditelje (izrade rođendanskih čestitki za naše članove/ice uz lijepe prigodne poruke).

Mlade aktivistice Društva: Sanja Vučina i Lada Rađa pohađale su edukacija za pisanje projekata tzv. Mala škola udruga u sklopu programa Step kojeg provodi udruga MI. Naš uspješni rad ne bi se mogao zamisliti bez dugogodišnjih vanjskih suradnika i volontera. Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.13. uz reprizu na božićnom domjenku 19.12.13. u udruzi uručili smo: Kristini Gavić, Ivanki Jonjić, te podupirateljima: Teani Kovačević i udruzi Music talent. Oni su svojom pjesmom uveličali našu prvu MS šetnju, te nam napravili prigodni spot.

Želja nam je razvijati socijalne usluge, rehabilitaciju i izvaninstitucionalne oblike skrbi kako bi svojim članovima mogli što više olakšati i pomoći u svakodnevnom životu. Uz dobru volju i podršku članova/ica te ostalih dionika nadamo da ćemo to uspjeti i ostvariti.


 

PostHeaderIcon AKTIVNOSTI DRUŠTVA MS U SIJEČNJU 2014.

-     Masaže za članove/ice udruge provode volonterke iz Obrtničke škole u prostoru udruge. Termini uz prethodnu najavu srijedom 10-12 h a petkom 10.30-12.30h uz masaže i druge volonterske aktivnosti.
-    Individualna psihološka podrška Dr. Matiana Jovanović uz prethodnu najavu termina.
-    Klub obitelji 29.01.(srijeda) u 17.00 h grupa psihološke podrške za članove obitelji. Voditeljica i psihoterapeutica Dr.Matiana Jovanović
-     Trening  osnaživanja-grupa podrške za članove/ice koje vodi Milan Bijelić, termin  28.01.(utorak) s početkom u 17.30 sati
-    Individualna fizikalna terapija, viši fizoterapeut Goran Jugović: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u prostoru Centra MS, B.Papandopula 13 u vremenu 8-16 sati
-    Individualna fizikalna i radna terapija u domu korisnika –javni rad, provode viši fizioterapeuti: Miloš Mihajlović i Saša Matejić
-    Terenske posjete i fizikalna terapija za članove/ice smještene u Domovima za stare i nemoćne u Splitu, koordiniranje volontera: kupnja sitnih potrepština, pratnja prilikom izlazaka i druženje s članovima/icama u Domu , viši fizoterapeut Goran Jugović:srijedom 8-16 sati
-    Vježbe yoge ponedjeljkom i srijedom s početkom u 9 sati voditelj yoge je viši fizioterapeut Saša Matejić
-    Pravno savjetovalište od ponedjeljka do petka u vremenu  9-11 sati ili prema dogovoru provodi Slavko Peljić
-    U pripremi 6. radionica „Put zdravlja“ o zdravoj prehrani. Kuharska radionica uz degustaciju u suradnji sa udrugom Zdravi grad, voditelj Željko Petrović u prostoru Centra MS. Termin ćemo naknadno javiti.

 

PostHeaderIcon AKTIVNOSTI DRUŠTVA U PROSINCU 2013.

-     Masaže za članove/ice udruge provode volonterke iz Obrtničke škole u prostoru udruge. Termini uz prethodnu najavu srijedom 10-12 h a petkom 10.30-12h uz masaže i druge volonterske aktivnosti.
-    Klub obitelji 04.12.(srijeda) u 17.30 h grupa psihološke podrške za članove obitelji, voditeljica i psihoterapeutica Dr.Matiana Jovanović
-    Redovna godišnja skupština Društva MS  07.12. subota  u 10 h
-    Posjet Društvu župana Splitsko-dalmatinske županije g.Zlatka Ževrnje 09.12. ponedjeljak u 10.45 h
-    Predavanje i prezentacija terapije plesom, pokretom i glasom:  EURITMIJA 11.12.(srijeda) u 10 h, vodi Enita Nurkić Waldorf pedagog
-    trening  osnaživanja-grupa podrške za članove/ice koje vodi Milan Bijelić, termin  17.12.(utorak) s početkom u 17.30 sati
-    4. i 5.edukativna radionica Put zdravlja (o zdravoj prehrani, kretanju, vježbama disanja, snu) u suradnji sa udrugom Zdravi grad, predavač Željko Petrović. Tema: odnosi i misli Termin:05.12. i 12.12. u 10 sati
-    Individualna psihološka podrška Dr. Matiana Jovanović uz prethodnu najavu termin 18.12.(srijeda)  16, 17, 18 sati – popunjeno
-    Božićni domjenak u Društvu  MS  19.12. četvrtak početak u 17 h

REDOVNE  AKTIVNOSTI:
-    Individualna fizikalna terapija, viši fizoterapeut Goran Jugović: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u prostoru Centra za MS, B.Papandopula 13 u vremenu 8-16 sati
-    Vježbe yoge ponedjeljkom i srijedom s početkom u 9 sati voditelj yoge je viši fizioterapeut Saša Matejić
-    Individualna fizikalna i radna terapija u domu korisnika –javni rad, provode viši fizioterapeuti: Miloš Mihajlović i Saša Matejić
-    Terenske posjete i fizikalna terapija za članove/ice smještene u Domovima za stare i nemoćne, koordiniranje volontera: kupnja sitnih potrepština, pratnja prilikom izlazaka i druženje s članovima/icama u Domu , viši fizoterapeut Goran Jugović:srijedom 8-16 sati
-    Pravno savjetovalište od ponedjeljka do petka u vremenu  9-11 sati ili prema dogovoru provodi Slavko Peljić
-    Neurološko savjetovalište prema interesu članova/ica provodi neurologinja Dr.Meri Matijaca individualno

 

PostHeaderIcon Aktivnosti društva u studenom 2013

- Masaže za članove/ice udruge provodi volonterka iz Obrtničke škole u prostoru udruge. Termini uz prethodnu najavu srijedom 10-12 h.

- Volonterska akcija Obrtničke škole besplatnog friziranja i masaže  15.11. petak 9-11 sati

- Klub obitelji 20.11.(srijeda) u 17.30 h
grupa psihološke podrške za članove obitelji, voditeljica i psihoterapeutica Dr.Matiana Jovanović

- treninge  osnaživanja grupa podrške za članove/ice
koje vodi Milan Bijelić 12.11. utorak 17.30, 26.11. utorak 17.30

- edukativne radionice Put zdravlja(o zdravoj prehrani, kretanju, vježbama disanja, snu) u suradnji sa udrugom Zdravi grad, predavač Željko Petrović. Termini: 14.11. 21.11. 28.11. četvrtkom početak u 10h

- Individualna psihološka podrška Dr. Matiana Jovanović
uz prethodnu najavu termini srijedom popodne 16, 17, 18 sati


REDOVNE  AKTIVNOSTI:

-    Individualna fizikalna terapija, viši fizoterapeut Goran Jugović: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u prostoru Centra za MS, B.Papandopula 13 u vremenu 8-16 sati
-    Vježbe yoge ponedjeljkom i srijedom s početkom u 9 sati voditelj yoge je viši fizioterapeut Saša Matejić
-    Individualna fizikalna i radna terapija u kući –javni rad, provode viši fizioterapeuti: Miloš Mihajlović i Saša Matejić
-    Terenske posjete i fizikalna terapija za članove/ice smještene u Domovima za stare i nemoćne, koordiniranje volontera: kupnja sitnih potrepština, pratnja prilikom izlazaka i druženje s članovima/icama u Domu , viši fizoterapeut Goran Jugović:srijedom 8-16 sati
-    Pravno savjetovalište od ponedjeljka do petka u vremenu  9-11 sati ili prema dogovoru provodi Slavko Peljić
-    Neurološko savjetovalište prema interesu članova/ica provodi neurologinja Dr.Meri Matijaca individualno ili kroz predavanja

 

PostHeaderIcon Lipan 2013

Društvo multiple skleroze Split uključilo se u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga  koji se održavaju od 12. do 15. lipnja 2013. godine širom Hrvatske.  Više informacija o aktivnostima udruga i Danima otvorenih vrata udruga osim na web stranici (daniudruga.hr) možete pronaći i na Facebook stranici  Dani otvorenih vrata udruga  - https://www.facebook.com/DaniUdruga?ref=hl

Građanima i široj javnosti približiti ćemo projekt „Rehabilitacija oboljelih od multiple skleroze“
koji  provodimo od 2006. godine u kontinuitetu (financiran je iz javnih izvora:  Grad Split, Grad Solin, Grad Kaštela, Splitsko-dalmatinska županija te ostale manji gradovi i općine s područja naše županije) i to u sljedećim terminima:

- 13. lipnja 13.(čet) u vremenu 9- 12 sati u prostorijama Centra za MS, B. Papandopula 13

- 14. lipnja 13.(pet) u vremenu 9- 12 sati u prostorijama Centra za MS, B. Papandopula 13

Zainteresirani građani moći će vidjeti prostor  Centra za MS gdje se odvija rehabilitacija, saznati o važnosti fizikalne terapije za sprječavanje daljnje progresije multiple skleroze, isprobati neke od sprava za tjelovježbu pod stručnim vodstvom višeg fizioterapeuta. U izložbenom dijelu Centra za MS moći se razgledati izložba umjetničkih fotografija fotosekcije Društva koji su pohađali fotoradionice Foto kluba Fotoakademija Split pod stručnim vodstvom mentora Zorana Ercega.

- 13. lipnja 13.(čet) s početkom u 9.30 održavamo četvrti turnir u balotama na boćalištu u blizini pošte u Papandopulovoj ulici.  Ekipe od tri člana molimo prijaviti na tel. 468-225 do srijede 12.lipnja.