PostHeaderIcon Rad Društva u 2018. godini

Putem odobrenih projekata i programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku(MDOMSP),Europskog socijalnog fonda (ESF), Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita,Solina, Kaštela i Makarske omogućili smo našim članovima/icama razne aktivnosti. 
Projekt »Rehabilitacija oboljelih od MS-a» nastavljen je u suradnji sa zdravstvenom ustanovom: Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (u njihovom prostoru  pristupačnom za OSI, uz njihovu opremu i stručno osoblje zaposlene više fizioterapeute) gdje provodimo grupnu medicinsku gimnastiku tri puta tjedno. Usluga medicinske gimnastike za članove/ice je besplatna jer odgovara trenutnom priljevu sredstva iz donacija u tu svrhu. Organizirali smo i predavanja Priska Med u prostoru udruge na temu „Emmett tehnika za oboljele od MS-a“ i „Bobath terapija“. Novost je sto će se kroz individualne terapije(ograničen broj jer ovisi o donacijama) u Priska med te tehnike moći i isprobati. Prednost za individualne termine korisnicima koji nisu u mogućnosti zbog zdravstvenog stanja pohađati grupne termine. Stručnu procjenu korisnika za individualne terapije napravit će viši fizioterapeuti. Zahvaljujući odobrenom projektu Grada Splita nastavili smo suradnju i sa ustanovom Plavo svjetlo na novoj adresi: Split, Teslina 16a kroz vježbe u manjoj grupi (medicinska yoga, vježbe na spravama prilagođene oboljelima od MS-a) Organizirali smo u ustanovi Plavo svjetlo od studenog 2018. do svibnja 2019. nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru. Zbog ograničenih sredstava iz donacija rasporedit će se max po pet individualnih termina po korisniku. Nastavak te individualne terapije u sljedećoj godini ovisit će o priljevu donacija. U okviru projekta dr.Lucijana Krzelj odrzala je predavanja na temu mediteranske prehrane i vaznosti redovite tjelovjezbe. Projekt financiraju: Grad Split, Kaštela, Solin, Splitsko-dalmatinska županija, te tvrtke: Split parking, Lovrinac i Čistoća.



Slika1. Medicinska gimnastika u Priska med

 


Slika2. Vježbe u Plavo svjetlo




Pravno savjetovalište i dalje vodi g. Slavko Peljić. Informira članove/ice o pravima, povlasticama i kako ih ostvariti (uz mogućnost dogovora individualnog termina u udruzi ili telefonskog savjetovanja). Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović.  Animira članove/ice za kreativne radionice, druženja i izlete uz podršku ostalih djelatnica u uredu udruge. Potiče članove/ice i druge građane na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima, a posebno da se aktivno uključe prilikom obilježavanja Međunarodnog i Nacionalnog dana MS-a i tradicionalne akcije „U šetnju bez nervoze“. Organizira i/ili potiče sudjelovanje na raznim edukativnim predavanjima na temu multiple skleroze (GK Marko Marulić Trstenik predavanje doc.dr.sc.Meri Matijace „Lice i naličje multiple skleroze“ ). Na druženjima u udruzi u vidu grupe podrške moderira razne teme: rehabilitacija, novi lijekovi i kriteriji HZZO, alternativne terapije i iskustva, zapošljavanje osoba s invaliditetom, prava OSI, kvaliteta življenja itd. Potiče članove/ice na aktivno sudjelovanje u raznim događajima: obilježavanje Međunarodnog dana OSI, prezentacija o MS učenicima srednje škole. Na XI.simpoziju oboljelih od MS-a „Informacijom do zdravlja“ u Varaždinskim toplicama sudjelovalo je 30 članova/ica. Put autobusom za naše članove/ice osiguralo je Društvo MS Split putem projekta Grada Kaštela i firme Split parking. Prema odluci našeg Upravnog odbora prednost su imali članovi koji su se prvi javili i potvrdili svoje sudjelovanje. Većina sudionika su imali izvrsne dojmove usprkos dalekom putu. Teme predavanja su bile zanimljive, a bila je to i prilika za razmijenu iskustva sa stručnjacima i drugim oboljelima iz raznih dijelova RH.

 

Slika3. Simpozij u Varaždinskim toplicama



U program „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta) te isti broj osobnih asistenata. Voditeljica i koordinatorica programa je Zdravka Dominović (zaposlena na puno radno vrijeme). Dvanaeset korisnika je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom u njihovom domu i spriječava njihova institucionalizacija(smještaj u Domove za stare i nemoćne). U suradnji sa prof. Dina Linda Veronika održana su tri radionice u svrhu edukacije osobnih asistenata na temu: umanjivanja stresa i sagorjevanja na poslu, poboljšanje komunikacije, rješavanje konfliktnih situacija. Edukaciji su prisustvovali i zainteresirani članovi/ice, članovi obitelji i volonteri.


Slika4. Edukacija za osobne asistente


Uskoro završava druga godina Europskog projekta iz ESF „Širenje usluge osobne asistencije“ kojim smo uključili smo ukupno 24 korisnika i zaposlili 24 osobne asistentice, voditeljicu projekta Ivanu Grubišić na puno radno vrijeme i njegovu koordinatoricu Katarinu Konsa Nikolić na pola radnog vremena. Još devet članova/ica uslugu koristi preko drugih udruga iz ESF jer su proračuni za pojedinu udrugu ograničeni, a potreba naših korisnika su veće od tih limita.
Potrebe članova starijih od 65.godina i onih koje neovisna komisija nije odobrila za korisnike projekta osobne asistencije za uslugom pomoći u kući i njege(geronto-domaćice)  realiziramo putem trogodišnjeg programa „Ruka nade“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program vodi Katarina Konsa Nikolić na pola radnog vremena, 2 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Splita, te 1 geronto-domaćica na pola radnog vremena za područje Solina i Kaštela. U okviru programa pravnik partnerske organizacije Centra za socijalnu skrb Split održao je individualna savjetovanja. na temu socijalnih prava za oboljele od MS: ostvarivanje tuđe pomoći i njege, osobne invalidnine, statusa njegovatelja, oduzimanje poslovne sposobnosti, ugovori o dosmrtnom i dozivotnom uzdrzavanju . Zbog ograničenja proračuna nismo bili u mogućnosti zaposliti zamjene prilikom korištenja godišnjeg odmora i bolovanja(što je slučaj i kod ESF programa).


Slika 5. ESF Širenje usluge osobne asistencije


Kroz art terapiju pod vodstvom Borisa Veronike i Linde Veronike u okviru projekta udruge UPS Kronicni bolesnik i njegova obitelj nismo samo razvijali svoj umjetnicki potencijal. Putem crteza iskazali smo svoje emocije i dozivljaje kroz razna zivotna razdoblja te uz razgovor s psihoterapeutom ih osvijestili i radili na njihovom razumijevanju i nadvladavanju. Pomoc u tome bio je korektivni crtez.


Slika 6. Art terapija


Akciju „Makarska MS šetnja“ po prvi put smo organizirali  25. svibnja 2018. u suradnji sa ustanovom za stacionarnu rehabilitaciju „Biokovkom“ u Makarskoj s ciljem upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom na području Dalmacije. Pridružili su nam se i članovi/ice ostalih Društva MS iz Dalmacije. Dr Milinovic, fizijatar iz Biokovke odrzao je predavanje o rehabilitaciji za oboljele od MS, prof. Linda Veronika predavanje kako prezivjeti kronicnu bolest, a Z.Dominovic „Je li liječanje MS u Hrvatskoj i dalje lutrija?“.  Šetnja je krenula od „Biokovke do plaže gdje smo pustili narančaste balone na plaži,posebno su bili uocljivi veliki narancasti cvjetovi koje su izradili nasi Zadrani. Nastavili smo druženje pod borovima uz more. Neki setnjom uz more, a neki opustajuci se putem tehnika opustanja nase psihoterapeutice Linde. Financijsku podršku akciji i projektu Razmjenom informacija do zdravlja dao je Grad Makarska. Dogradonacelnik je primio vodstvo nase udruge te iskazao podrsku oboljelima od MS i zazelio ugodan boravak te dobro zdravlje .



Slika 7.  „Makarska MS šetnja“



Međunarodni dan MS obilježili smo i u Splitu 30.05.18. glazbenim nastupom „Kvarteta Fascination“ i predavanjem Priske med „Fizikalna terapija za oboljele od MS“. Tom prilikom ukazali smo prisutnim medijima na problem nepravovremenog liječenja MS u RH, podržavali smo kampanju SDMSH „Je li liječanje MS u Hrvatskoj i dalje lutrija?“. Predstavili smo projekte, programe i socijalne usluge koje provodimo kako bi pomogli članovima. Navedene aktivnosti proveli smo zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji i projektu „Međunarodni i Nacionalni dan MS“. Zavrsna akcija bilo je rusenje Zida predrasuda od kartonskih kutija na koje su ispisane nek od predrasuda koje prate oboljele od MS. Taj zid bilo ja lako srusiti nadamo se da ce se s vremenom i prave predrasude nestati.



Slika8.  Međunarodni dan MS u Splitu


Sudjelovali smo krajem svibnja u manifestacijama: Hrvatska volontira, Dani volonterskog rada i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad naše udruge, programe i projekte koje provodimo. Uz članove/aktiviste i dosadašnje volontere uključili smo  i volontere iz  Obrtničke škole (modne dizajnerice) i gimnazije Marko Marulic prilikom pripreme i obilježavanja Međunarodnog i Nacionalnog dana MS (izrada rođendanskih čestitki za članove/ice, cvijeća od krepa, plakata, volontiranje na štandu).



Slika 9.  Volonterska akcija Hrvatska volontira


Vec tradicionalno podrzali smo manifestaciju UOSI Agape “Narodnim običajima protiv prepreka“ u Radmanovim mlinicama. Neki od članova sudjelovali su u hodošašću u Lurd i Primošten (preko Crkve sv, Filip Neri) i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj (preko udruge UTI Sinj).


Slika 10.  Izleti


Slika 11.  Inicijativa za pristupačni Split


Ponosni smo na zajednicki uspjeh Inicijative za pristupačno vještaćenje zajedno sa drugim udrugama OSI naše županije jer je od 08.05.18. Zavod za vještaćenje osoba s invaliditetom(ZOSI) u Splitu napokon pristupačan. Nastavili smo s redovnim sastancima kako bi pokrenuli i druge projekte usmjerene boljoj pristupačnosti OSI, strozoj kontroli zloupotrebe znaka pristupacnosti od nadleznih sluzbi, poboljsanje pristupacnosti brodskog prometa. Veliki uspjeh inicijative je i nova povlastica za prijevoz trajektom koja ukljucuje besplatni prijevoz za auto OSI koje imaju smart karticu.
Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.18. dobili su: Tena Filipović te dugogodisnji podupiratelj  Obrtnička škola.


Slika12.  Međunarodni dan volontera


Nazalost neke prepreke nas vec duzi niz godina prate. Udruga već pet godine nema osigurano pokrivanje neizravnih troškova tzv.hladni pogom i administrativne tajnice, znatno manje donacija od lokalne uprave. Usprkos navedenom nastavljamo svojim članovima/icama pomagati u svakodnevnom nošenju s ovom nepredvidivom dijagnozom. Zahvaljujemo svim članovima/icama na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanju u radu Društva u narednom razdoblju ako su u mogućnosti.