PostHeaderIcon Rad Društva u 2021. godini

Iza nas je još jedna godina obilježena pandemijom, koja je otežala naš rad, ali sretni smo da smo uspjeli našim članovima/icama omogućiti razne aktivnosti putem realiziranih projekata i programa. Podršku su nam dali: Ministarstvo rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike(MROSP), Europski socijalni fond (ESF), Splitsko-dalmatinska županija,lokalna uprava: grada Split,Solin, Kaštela i Makarska.

Projekt »Rehabilitacija oboljelih od MS-a» nastavljen je u suradnji sa zdravstvenom ustanovom: Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (prostor je pristupačan, osigurana stručna podrška njihovih fizioterapeuta). Projekt „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ financiraju: Grad Split, Kaštela, Solin i Splitsko-dalmatinska županija.

Provodili smo grupnu medicinsku gimnastiku ponedjeljkom u jutarnjem terminu s početkom u 11 sati, te utorkom i četvrtkom u popodnevnom terminu s početkom u 18 sati sve do svibnja te uz prekid tijekom ljetnjih mjeseci. Nastavili smo u zdravstvenoj ustanovi Priska Med i sa provođenjem individualnih fizikalnih terapija po Bobath konceptu (max po 5 termina po korisniku). Nešto u manjem opsegu jer se smanjio iznos donacija u tu svrhu.


Slika 1. Fizikalna terapija u Priska Med


Slika2. Vježbe u parku

Zbog pandemije izbjegavali smo druženja u zatvorenim prostorima, pa smo opet započeli neke prijašnje aktivnosti na otvorenom poput: nordijskog hodanja u park šumi Marjan uz stručnu podršku prof. kineziologije Tomislava Tabaka u okviru projekta „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ uz podršku grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Održavali smo ga tijekom lipnja, rujna, listopada i studenog. Planiramo ga nastaviti zbog velikog interesa članova/ica i na proljeće.

Slika 3 Nordijsko hodanje

Rado smo se odazvali pozivu naše terapeutkinje Ljubice Tabain iz Priska Med te se u ožujku zaputili u Konjički klub Sv.Mihovil u Trilju. Tamo smo se uz instruktoricu terapijskog jahanja Luciju Ajduković i volontere kluba upoznali s njihovim konjima i njihovom iznimnom terapijskom učinku kod osoba s narušenom biomehanikom hoda. Ponovili smo posjet klubu i u svibnju s drugom grupom zainteresiranih. Organizirali smo kasnije i izlet na ranč Mustang u Glavice kraj Sinja gdje smo se opustili u predivnoj prirodi, družili, jahali i uživali u tradicionalnim sinjskim specijalitetima.

Slika 4 Terapijsko jahanje Trilj

Slika 5 Ranč Mustang

Radionice o zdravoj prehrani organizirali smo tijekom prosinca u suradnji s udrugom Hrvatski zbor nutricionista u okviru projekta „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ uz podršku grada Splita. Nadamo se da ćemo nastaviti i dalje razvijati kako bi potaknuli naše članove da promijenom prehrane i usvajanjem zdravih stilova življenja ublaže simtome MS-a.

Savjetovalište o ostvarivanju prava i povlastica pod vodstvom g. Slavka Peljića je naša dugogodišnja aktivnost koja je i u ovoj godini nastavljena. Savjete su uz g.Slavka pružale: Zdravka i Ivana. Članove/ice informiraju o pravima koji se odnose na oboljele od MS-a, povlasticama i kako ih ostvariti. Potrebno je dogovoriti individualni termin u udruzi, moguće je i putem telefona ili da putem eletronske pošte pošaljemo pisane upute, potrebne obrasce. Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović i ostale djelatnice u uredu. Psihološko savjetovanje provodimo uz stručnu podršku psihoterapeutice udruge UPS prof.Linde Dine Veronike.

Slika 6. MS šetnja

Projekti za uslugu osobne asistencije preko Ministarstva i ESF su nastavljeni u postojećem obimu, nije bilo širenja programa i mogućnosti uključivanja novih korisnika.

U program „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstvo rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike(MROSP), uključeno je 19 korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta) te isti broj osobnih asistenata. Voditeljica i koordinatorica programa je Zdravka Dominović (zaposlena na puno radno vrijeme). Za 8 korisnika s najtežim fizičkim stanjem usluge osobne asistencije odobrena je na puni ukupni mjesečnog fonda sati , a ostalima na pola mjesečnog fonda sati. Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom u zajednici te spriječava njihova institucionalizacija(smještaj u domove za stare i nemoćne osobe). U suradnji sa prof. Dina Linda Veronika održana su tri predavanja u svrhu edukacije osobnih asistenata i korisnika, a teme su bile: „O anksioznosti“, „Gdje smo zapeli u emocionalnom razvoju?“ i „Kako postaviti zdrave granice“. Edukacija se održala putem Zoom platforme uz mogućnost praćenja i u prostoru udruge uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Putem Europskog programa iz ESF „Širenje usluge osobne asistencije“ smo uključili ukupno 20 korisnika i zaposlili 20 osobne asistentice, voditeljicu projekta Ivanu Kokić na puno radno vrijeme i koordinatoricu Katarinu Konsa Nikolić na pola radnog vremena. Svi korisnici preko ESF dobivaju uslugu na pola mjesečnog fonda sati. U tom programu nema mogućnosti povećanja satnice za korisnike bez obzira na njihove potrebe.

Sudjelovali smo preko ZOOM platforme u sastancima predstavnika Saveza osoba s invaliditeta, nadležnog Ministarstva i udruga koje provode programe i pružaju usluge osobne asistencije u RH. Nadamo se da će uskoro biti donešen Zakon o osobnoj asistenciji. Da će to doprinjeti većoj kvaliteti pružanja ove usluge u budućnosti, njenom unaprijeđenju, povećanju plaće osobnih asistenata, olakšanom pristupu usluzi za nove korisnike bez dugog čekanja na uključivanje, te sustavnom financiranju usluge, a ne da i dalje ovisi o projektima.

Potrebe naših članova starijih od 65.godina i onih koji su na čekanju za uslugu osobne asistencije donekle smo riješili putem usluge pomoći u kući (geronto-domaćice) u okviru trogodišnjeg programa „Ruka nade“ Ministarstva rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike. Program vodi Majda Bakota zaposlena na pola radnog vremena, 3 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Splita, te 1 geronto-domaćica na pola radnog vremena za područje Solina i Kaštela. Zbog ograničenja proračuna nismo bili u mogućnosti zaposliti zamjene prilikom korištenja godišnjeg odmora i bolovanja(što je slučaj i kod ESF programa).

Svjetski dan MS obilježili smo 28. svibnja našom tradicionalnom akcijom „U šetnju bez nervoze“. Započeli smo je vježbanjem uz podršku naših terapeuta iz Priska Med u parku Đardin, prošetali centrom grada i završili druženjem uz kavu i razgovor na Prokurativama.

Naša krovna udruga SDMSH povodom Nacionalnog dana MS pripremila je edukativni MS Tjedan  od 17. do 19.rujna u Donjoj Stubici na kojem su sudjelovali i naši predstavnici. Zahvaljujemo Savezu što kontinuirano radi na razvijanju županijskih MS udruga i razvijanju snažnije mreže podrške za sve oboljele od multiple skleroze s naglaskom na kvalitetne socijalne usluge i rehabilitaciju multiple skleroze u našoj lokalnoj sredini.

Sudjelovali smo krajem rujna u manifestacijama: Hrvatska volontira i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad naše udruge, programe i projekte koje provodimo. Potičemo članove/ice i druge građane na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima.

Zahvaljujemo svim članovima/icama na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanju u radu Društva i u narednom razdoblju .