PostHeaderIcon Rad Društva u 2022. godini

Napisala: Zdravka Dominović
Teška godina za našu udrugu. Započela je saznanjem o zdravstvenom pogoršanju ,a kasnije i dijagnozi zloćudne bolesti našeg predsjednika Slavka. To nije dotuklo njegov borbeni duh. Neumorno je do zadnjeg trenutka dijelio svoje savjete za lakše ostvarivanje prava i povlastica. Sve nas je zatekla njegova iznenadna smrt 10.kolovoza. Zahvaljujemo mu na predanosti, riječima podrške i svim dobrim djelima kojima je ostavio neizbrisiv trag u radu naše udruge i naše MS zajednice širom Hrvatske.
Na izbornoj Skupštini održanoj 09.09. izabrano je novo vodstvo udruge: nova predsjednica Ivana Kokić, te dopredsjednica Vesna Ugrina  koja nastavljaju put u smjeru svojih prethodnika. Osim navedenog i pandemija je otežala naš rad, ali ipak smo uspjeli našim članovima/icama omogućiti razne aktivnosti putem projekata i programa. Podršku su nam dali: Ministarstvo rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike(MROSP), Europski socijalni fond (ESF), Splitsko-dalmatinska županija,lokalna uprava: grad Split,Solin, Kaštela, Makarska i općina Podstrana, te tvrtka D-marin.  
Projekt »Rehabilitacija oboljelih od MS-a» nastavljen je u suradnji sa zdravstvenom ustanovom: Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (prostor je pristupačan, osigurana stručna podrška njihovih fizioterapeuta). Projekt „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ financiraju: Grad Split, Kaštela, Solin, Makarska, općina Podstrana i Splitsko-dalmatinska županija.
Provodili smo grupnu medicinsku gimnastiku ponedjeljkom u jutarnjem terminu s početkom u 11 sati, te utorkom i četvrtkom u popodnevnom terminu s početkom u 18 sati sve do svibnja te uz prekid tijekom ljetnjih mjeseci. Nastavili smo na jesen od listopada do prosinca. Nastavili smo i sa provođenjem individualnih fizikalnih terapija po Bobath konceptu (max po 5 termina po korisniku) u zdravstvenoj ustanovi Priska Med. Ograničenje je ovisno o priljevu donacija u tu svrhu.


Slika 1. Fizikalna terapija u Priska Med
Nordijsko hodanje odvijalo se u park šumi Marjan uz stručnu podršku prof. kineziologije Tomislava Tabaka u okviru projekta „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ uz podršku grada Splita. Održavali smo ga od travnja do studenog (uz prekid za vrijeme ljetnih vrućina). Neki pozitivni učinci nordijskog hodanja: aktivno se uključuje 90 posto mišića tijela; umanjuje se opterećenje zglobova nogu i slabinskog dijela kralježnice. Ova aerobna aktivnost preporučuje se pokretnim osobama oboljelima od MS-a.


Slika 2 Nordijsko hodanje

Nakon duže pauze opet smo organizirali radionicu terapijskog bubnjanja u parkiću ispod naše udruge. Voditeljica radionice bila je naša draga volonterka prof.Temi Maslov.


Slika 3  terapija bubnjevi
Vesna Filaković , specijalizantica i apsolventica Art terapije darovala je volonterski svoje vrijeme, znanje i uvela nas u radionicu art terapije. Prvo smo imali terapiju plesom i pokretom. Krenuli smo s vježbama meditacije i opuštanja mišića, istraživali svjesni pokret, prebacivanje težine, pronalazili svoj unutarnji, autentični pokret. Istraživali kako se nosimo sa vanjskim svijetom. Pustili da nas određeni dio tijela vodi, radili zrcaljenje pokreta sa maramom, plesali u parovima, radili grupne skulpture na način da se ne dodirujemo i dodirujemo. Na kraju smo iskustvo prikazali crtežom i verbalizirali ga.


Slika 4  art terapija -plesom i pokretom

Na drugoj radionici art terapije rad s glinom istraživali smo kako glina olakšava izražavanje emocija, pomaže u stjecanju svjesnosti sebe i uspostavljanju emocionalne kontrole. Terapija glinom pomaže pri rješavanju problema, pojačava samopouzdanje, i pojačava kontrolu impulzivnosti i ljutnje, opušta. Jedno predivno iskustvo.


Slika 4  art terapija -rad s glinom

Predavanja o zdravoj prehrani:“Dodaci prehrani kod MS-a“, „Važnost pravilne prehrane kod MS-a“, „Uloga probiotika u prehrani oboljelih od MS-a“ i kulinarske radionice organizirali smo tijekom travnja i prosinca u suradnji s udrugom Hrvatski zbor nutricionista u okviru projekta „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ uz podršku grada Splita. Nadamo se da ćemo nastaviti i dalje razvijati kako bi potaknuli naše članove da promijenom prehrane i usvajanjem zdravih stilova življenja ublaže simptome MS-a.


Slika 5  predavanja o zdravoj prehrani


Slika 6  kulinarska radionica

Savjetovalište o ostvarivanju prava i povlastica pod vodstvom g. Slavka Peljića je naša dugogodišnja aktivnost koja je nastavljena i nakon njegove smrti. Savjete su uz g.Slavka pružale i djelatnice udruge:  Zdravka i Ivana. Informiraju o pravima koji se odnose na oboljele od MS-a, povlasticama i kako ih ostvariti. Potrebno je dogovoriti individualni termin u udruzi, moguće je i putem telefona ili da putem eletronske pošte pošaljemo pisane upute, potrebne obrasce. Informirati se možete i na web stranicama Saveza (https://sdmsh.com.hr/katalog-prava/) kao i pozivom na SOS MS telefon 0800 77 89.
Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović i ostale djelatnice u uredu. Psihološko savjetovanje provodilo se u vidu online psiholoških predavanja naše dugogodišnje suradnice, psihoterapeutice udruge UPS prof.Linde Dine Veronike.


Slika 7.  Radmanove Mlinice

Nakon pandemijske pauze opet smo se nastavili sa druženjima na Radmanovim Mlinicama u organizaciji udruge Agape, te na hodočašće osoba s invaliditetom Gospi Sinjskoj organizaciji udruge UTI Sinj. Posjetili smo i park prirode Sutivan na otoku Braču.


Slika 8.  Hodočašće Sinj


Slika 9.  Park prirode Sutivan

Projekti za uslugu osobne asistencije preko Ministarstva i ESF su nastavljeni u postojećem obimu, nije bilo širenja programa i mogućnosti uključivanja novih korisnika.
U program „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstvo rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike(MROSP), uključeno je 21 korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta) te isti broj osobnih asistenata. Voditeljica programa je Zdravka Dominović (zaposlena na puno radno vrijeme). Za 6 korisnika s najtežim fizičkim stanjem usluge osobne asistencije odobrena je na puni ukupni mjesečnog fonda sati , a ostalima na pola mjesečnog fonda sati. Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom u zajednici te spriječava njihova institucionalizacija.
Putem Europskog programa iz ESF „Širenje usluge osobne asistencije“ smo uključili  ukupno 21 korisnika i zaposlili 20 osobnih asistentica, voditeljicu projekta Ivanu Kokić na puno radno vrijeme Svi korisnici preko ESF dobivaju uslugu na pola mjesečnog fonda sati. U tom programu nema mogućnosti povećanja satnice za korisnike bez obzira na njihove potrebe.
Nadamo se da će kao što je najavljeno 01.07.2023 biti donešen  Zakon o osobnoj asistenciji. Da će to doprinjeti većoj kvaliteti pružanja ove usluge, povećanju plaća osobnih asistenata, olakšanom pristupu usluzi za nove korisnike, te sustavnom financiranju usluge bez neizvjesnosti koja je bila praćena uz projektno financiranje.
Potrebe naših članova starijih od 65.godina i onih koji su na čekanju za uslugu osobne asistencije donekle smo riješili putem usluge pomoći u kući (geronto-domaćice)  u okviru trogodišnjeg programa „Ruka nade“ Ministarstva rada,mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike. Program vodi Katarina Konsa zaposlena na pola radnog vremena, 3 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Splita, te 1 geronto-domaćica na pola radnog vremena za područje Solina i Kaštela.
Svjetski dan MS obilježili smo 27. svibnja našom tradicionalnom akcijom „U šetnju bez nervoze“. Započeli smo je vježbanjem uz podršku naših terapeuta iz Priska Med u parku Đardin, prošetali centrom grada i završili druženjem uz kavu i razgovor u caffe Galerija.



Slika 10.  MS šetnja

Nacionalni dan MS obilježili smo 27. rujna stand up nastupom Ivice Lazanea koji nas je oraspoložio i dokazao kako je smijeh jako učinkovita terapija u nošenju sa životnim izazovima s kojima se suočavamo. Poslije smo imali i predavanje mr.sc.kineziologije Damira Božinovića na temu „Smirenim umom do kvalitetnijeg života“.


Slika 11.  MS vikend


Slika 12.  Međunarodni dan volontera

Naša krovna udruga SDMSH povodom Nacionalnog dana MS pripremila je razne edukativne sadržaje i radionice za članove i zaposlenike na MS vikendu koji se održavao od 30.9 do 02.10 u Biogradu na Moru na kojem su sudjelovali i naši predstavnici.

Potičemo članove/ice i druge građane na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima. Ove godine na Međunarodni dan volontera 05.12. priznanja za volonterski doprinos našoj udruzi dobili su Vesna Filaković i Ivica Lazaneo.

Zahvaljujemo svim članovima/icama na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanje u radu Društva i u narednom razdoblju .