PostHeaderIcon Rad Društva u 2013.godini

Napisala: Zdravka Dominović, tajnica


Društvo multiple skleroze Split u protekloj 2013. godini nastavilo je svoje redovne aktivnosti, zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, Općine Podgore, Baške Vode, Sinja i donacijama ostalih manjih gradova i općina naše županije.

Projekt »Rehabilitacija oboljelih MS» ima cilj poboljšati psiho-fizičko stanje oboljelih i povećati informiranost oboljelih o bolesti kako bi shvatili važnost fizikalne terapije za poboljšanje zdravstvenog stanja. Fizikalnu terapiju provodi viši fizioterapeut Goran Jugović u prostorijama Centra za MS te svake srijede u Domovima za stare i nemoćne u Splitu. Preko javnih radova angažirali smo još dva viša fizioterapeuta za područje Splita. Nova aktivnost su vježbe yoge koje provodi vft Saša Matejić dva puta tjedno u prostoru udruge. Neurologinja Doc. Dr.Meri Matijacom dugogodišnja je voditeljica neurološkog savjetovališta. Psihosocijalno savjetovalište vodila je tajnica jer je sociologinja na porodiljskom dopustu. Pravno savjetovalište vodi Slavko Peljić koji informira članove/ice njihovim pravima, povlasticama i načinima ostvarivanja.

Kroz projekt Ministarstva zdravlja „Psihosocijalna podrška oboljelima od MS-a“ provodimo psihološku  podršku. Grupne treninge osnaživanja vodi Milan Bijelić iz udruge „Mi“. Psihijatrica i psihoterapeutica Dr. Matiana Jovanović vodi grupu podrške za članove obitelji tzv. Klub obitelji, te individualnu psihološku podršku-psihoterapiju. Itana Škulje pokazala nam je tehnike vizualizacije, vježbe koncentracije, tehnike opuštanja, terapeutsku moć glazbe. Interesantne su i vježbe za mozak(Brain gym) koje je prezentirala i prilikom obilježavanja Tjedna mozga u ožujku 2013. u našem Društvu kada su nas posjetili učenici OŠ Split3. Željko Petrović iz udruge Zdravi nastavio je radionice „Put zdravlja“ (važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, sna, pravilnog disanja i kvalitetnih odnosa s drugima).

Projekt neovisnog življenja „Osobni asistent “ uključili smo dosada osamnaest korisnika, a 12 ih je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče izvaninstitucionalni oblik skrbi i koncept neovisnog življenja. Potrebe članova za uslugom pomoći u kući i njege veće su od broja uključenih korisnika, pa pomažemo kroz mobilni tim financiran kroz javne radove i trogodišnji program „Ruka nade“ kojeg financira Ministarstva socijalne politike i mladih.

U program „Ruka nade“ uključeni su korisnici su težeg fizičkog stanja kojima je potrebna pomoć u kući i njega jer žive sami i nemaju osobnog asistenta ili članove obitelji koji bi se o njima brinuli ili rade pa su oboljeli sami kod kuće bez adekvatne pomoći. Obuhvaćeno je 24 korisnika. Zaposlili smo geronto-domaćice za područje Splita i Kaštela na puno radno vrijeme, te za područje Solina i Makarskog primorja na pola radnog vremena.

Mobilni tim pomoći nepokretnim i teže pokretnim članovima/icama ostvarujemo uz povremenu pomoć volontera (Nikole Kalinića) i fizioterapeuta prilikom izlazaka iz stana u savladavanju arhitektoskih prepreka. Preko javnih radova zaposlili smo 5 mobilnih asistenata na šest mjeseci kako pomagali i na sprječavanju socijalne isključenosti članova.

Kroz treninge osnaživanja među članovima/icama nastala je ideja za inicijativu „MS šetnja“ pod geslom „U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze“. S ciljem da se šira javnost upozna sa multiplom sklerozom. 20.04.13. uz zvukove bubnjeva udruge „Ritam srca“ laganim tempom spustili smo se niz Marmontovu ulicu do Rive gdje su nas pjesmom dočekali Music talents vođeni mentoricom Teanom Kovačević. Tom prilikom prodavali smo prezentacijske majice Društa, dijelili letke i brošure o MS-u i radu Društva, te prikazali neke od poteškoća koje MS uzrokuje. Nastavit ćemo sa sličnim akcijama i ubuduće.

U suradnji sa pomorsko-športskim-ribarskim društvom „Zenta“, organizirali smo 06.04. 13 udičarenje na Zenti. Gost nam je bio Christoph Thalheim izvršni direktor European Multiple Sclerosis Platform. Inače u udruzi je prezentirao i rad te naše krovne organizacije. Krajem travnja 2013. organizirali smo izlet u Tugare uz podršku člana Ivice Petričevića koji je prezentirao svoj uradak Hajdukov grb u kamenu, poljičke specijalitete i ljepote svog kraja. Priključili smo se 22.06.13. na tradicionalnoj manifestaciji „Narodnim običajima protiv prepreka“ UOSI Agape na Radmanovim mlinicama i 03.12.13. na svečanom otvaranju novog preuređenog prostora za poludnevni boravak osoba s invaliditetom u Omišu.

Međunarodni dan MS obilježili smo seminarom SDMSH „Kako ostvariti socijalna prava oboljelih od MS-a-umrežavanje sa pružateljima socijalnih usluga“ 27.05.13. u Trogiru u prostoru udruge tjelesnih invalida TOMS. Ispred udruge u Splitu puštanjem narančastih balona sa motivacijskim porukama članova/ica o nošenju s bolešću pridružili smo se toj globalnoj MS akciji. Novu izložbu umjetničkih fotografija nastalih kao kreativni izričaj Fotosekcije našeg Društva svečano smo otvorili tom prigodom.

Turnir u balotama održali smo 13. lipnja 2013. povodom Dana otvorenih vrata udruga Pobjednički pokal i prvo mjesto pripao je ekipi Marjan2, a drugo mjesto ekipi Marjan1 iz Udruge nagluhih i gluhih osoba Splitsko-dalmatinske županije.

Sudjelovali u nekoliko humanitarnih akcija: tradicionalna akcija u organizaciji udruge MI koja promiče volonterstvo „Udruge za udrugu“ održala se 18. svibnja 2013., u parku „Đardinu“, a prikupljena sredstva bila su namijenjena udruzi „Srce“ iz Splita za kupnju LCD ekrana i računala za korištenje KiDnect sustava prilikom provođenja tjelovježbe.

Organizirali smo volonterske akcije šišanja i masaže za zainteresirane članove/-ice zahvaljujući prof. Dadiću i učenicama iz Obrtničke škole u Splitu. Neke učenice odlučile su nastaviti volontirati. Kreativne radionice održavali smo prije blagdana Božića i Uskrsa uz pomoć volonterki Ines i Tine (voditeljice radionica). U sklopu kampanje „Hrvatska volontira“ 21.09.13. održali smo kreativne radionice za djecu i roditelje (izrade rođendanskih čestitki za naše članove/ice uz lijepe prigodne poruke).

Mlade aktivistice Društva: Sanja Vučina i Lada Rađa pohađale su edukacija za pisanje projekata tzv. Mala škola udruga u sklopu programa Step kojeg provodi udruga MI. Naš uspješni rad ne bi se mogao zamisliti bez dugogodišnjih vanjskih suradnika i volontera. Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.13. uz reprizu na božićnom domjenku 19.12.13. u udruzi uručili smo: Kristini Gavić, Ivanki Jonjić, te podupirateljima: Teani Kovačević i udruzi Music talent. Oni su svojom pjesmom uveličali našu prvu MS šetnju, te nam napravili prigodni spot.

Želja nam je razvijati socijalne usluge, rehabilitaciju i izvaninstitucionalne oblike skrbi kako bi svojim članovima mogli što više olakšati i pomoći u svakodnevnom životu. Uz dobru volju i podršku članova/ica te ostalih dionika nadamo da ćemo to uspjeti i ostvariti.