PostHeaderIcon Rad Društva 2015

DRUŠTVO  MULTIPLE  SKLEROZE  SPLIT
Rad Društva u 2015.godini


Društvo multiple skleroze Split u protekloj 2015. godini  nastavilo je svoje redovne aktivnosti, zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Solina, Kaštela, Makarske i Omiša. 
Projekt Ministarstva zdravlja „Psihosocijalna podrška oboljelima od MS-a“ omogučio je provođenje psihološke  podrške. Psihijatrica/psihoterapeutica Dr. Matiana Jovanović vodila je tijekom 2015. grupu podrške za članove i članove obitelji. Individualna psihološka podrška (samo dva termina mjesečno) odobrena je nastavkom projekta od listopada 2015. te grupa podrške za članove 1x mjesečno i 2 termina za individualno savjetovanje mjesečno. Zapošljavanjem mlade magistre psihologije Ane Bojanić na pola radnog vremena od 01.12.2014. do 31.05.2015. individualna psihološka podrška je bila dostupnija u prostoru udruge, putem telefonskog savjetovanja i posjetama članovima težeg zdravstvenog stanja u njihovom domu. Iznimno je važna njena pomoć u analizi i procjeni potreba članovima s najtežim stupnjem invaliditeta kojima je nužna socijalna usluga osobne asistencije, te u pripremi dokumentacije i pisanju projekta Europskog socijalnog fonda (ESF) zajedno s tajnicom i volonterkom/članicom Ivanom Grubišić.


Slika 1.
Individualno psihološko savjetovanje


Željko Petrović nastavio je radionice „Put zdravlja“ (važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, disanja). Nakon uvodnog predavanja uključene su i praktične radionice: cjeloviti obrok pripreman u udruzi Zdravi grad  i vježbe DO IN i disanja na Sustipanu.


Slika 2. Kuharska radionica


Slika 3. Vježbe DO IN na Sustipanu


Projektom »Rehabilitacija oboljelih MS» od 2006. godine pokušavamo članovima ukazati na važnost fizikalne terapije i redovite umjerene tjelovježbe za poboljšanje zdravstvenog stanja. Fizikalnu terapiju provodio je viši fizioterapeut Goran Jugović u prostorijama Centra za MS. Problem u financiranju projekta nastupio je već prije dvije godine smanjenjem i izostankom donacija lokalne uprave. Plaća fizioterapeuta financirana je Grad Kaštela udio od 24 %, Grad Solin udio 10%,Grad Makarska udio 3% Splitsko-dalmatinska županija 16% a ostatak 47% iz vlastitih sredstava udruge od ukupnog godišnjeg izdatka. Udruzi je otkazano daljnje besplatno korištenje privatnog prostora na adresi: Split, Borisa Papandopula 13. Upravni odbor stoga je donio odluku o gašenju Centra za MS krajem 2015.god. Nadamo se privremeno, te već duže vrijeme pokušavamo pronaći gradski prostor za zakup kako bi opet mogli nastaviti fizikalnu terapiju. Pravno savjetovalište nastavlja volonterski voditi Slavko Peljić. Informira članove/ice o pravima, povlasticama i kako ih ostvariti(dogovoriti individualni termin ili telefonsko savjetovanje).


Slika4. Fizikalna terapija



Programom „Osobni asistent “ uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta), a dvanaeset ih je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom. Odobravanjem projekta našeg prvog Europskog projekta iz ESF „Osobni asistent za oboljele od MS-a na području Splitsko-dalmatinske županije“ uključili smo novih 11 korisnika od studenog 2015 na godinu dana, zaposlili 11 osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, voditeljicu projekta i njegovu koordinatoricu . Još 4 članova uslugu koristi preko drugih udruga iz ESF.   Potrebe članova za uslugom osobne asistencije te uslugama pomoći u kući i njege veće su od broja uključenih korisnika te se nadamo da će  nadležna Ministarstva raspisati nove projektne natječaje u tu svrhu. Uočili smo i problem što su godine starosti korisnika navednih projekta ograničene na 65 godina, a imamo sve više potencijalnih korisnika upravo dobne skupine više od 65. godina.


Slika 5. ESF „Širenje usluge osobne asistencije“


Treću „MS šetnju“ održali smo 27. svibnja 2015. s ciljem upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom. Šetnja je krenula od vrha Marmontove ulice nakon bubnjanja u ritmu srca do Zapadne obale. Pustili smo narančaste balone, a zatim smo nastavli s prigodnim programom u Centru Zlatno doba. Glazbeni nastup M2 duo (Marija Kačić i Mirela Zelić) upriličio je otvorenje izložbe portreta naše fotosekcije naziva „Sva naša lica“.


Slika 6. Korisnik projekta Osobni asistent i M2 duo


Slika 7. U šetnju bez nervoze


Turnir u balotama povodom Međunarodnog tjedna gluhih organizirala je njihova udruga na boćalištu Trstenik 01. listopada 2015. Pobjednici su bili iz Udruge nagluhih i gluhih osoba naše županije, a naša ekipa zauzela je 2.mjesto. Naša udruga dobila je od Udruge nagluhih i gluhih osoba priznanje za ostvarenu suradnju na svečanom obilježavanju 70. godina te istaknute udruge OSI. Sudjelovali smo u manifestacijama Hrvatska volontira i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad Centra za MS i uređujući okoliš udruge (sadnja cvijeća) u sklopu akcije „Cvit u betonu“ uz financijsku potporu Zaklade Kajo Dadić.

Naš uspješni rad ne bi se mogao zamisliti bez volontera. Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.15. uručili smo: Ivani Grubišić i Zoranu Iliću, te glazbenim podupirateljima: M2 duo (Marija Kačić i Mirela Zelić) i Marinu Franičeviću. Dvije članice uključile su volonterski u rad naše udruge preko projekta udruge Mi "Volontiranje, prilika za nove kompetencije".
Usprkos trenutnim poteškoćama: prestanak provođenja fizikalne terapije, preseljenju ureda na manji gradski prostor na adresi:Borisa Papandopula 3 i izostanku financijske potpore od nekih dugogodišnjih donatora(lokalne uprave) tražimo načine da ih prebrodimo. I dalje nastavljamo svojim članovima/icama pomagati u svakodnevnom nošenju s dijagnozom MS-a.