PostHeaderIcon Rad Društva u 2016. godini

Nastavili smo svoje redovne aktivnosti, zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Solina, Kaštela i Makarske. 
Projekt Ministarstva zdravstva „Psihosocijalna podrška oboljelima od MS-a“ omogučio je provođenje psihološke  podrške. Psihijatrica/psihoterapeutica Dr. Matiana Jovanović vodila je do 28.09.2016. grupu podrške za članove jednom mjesečno i individualno savjetovanje (2 termina mjesečno). Zapošljavanjem mlade magistre psihologije Vesne Gunjače na pola radnog vremena od 08.03.2016. do 07.09.2016. individualna psihološka procjena i savjetovanje bili su dostupnije svim zainteresiranima u prostoru udruge, putem telefonskog savjetovanja i posjetama članovima težeg zdravstvenog stanja u njihovom domu. Organizirala je i koordinirala rad volontera s potrebitim korisnicima, uključujući i praćenje potreba dotičnih korisnika. Obavljala je psihološku procjenu volontera s ciljem utvrđivanja primjerenosti osobe poslu asistenta te maksimiziranja kvalitete usluge i slaganja korisnika i volontera. Održavala je individualna psihološka savjetovanja za članove/ice, kao i psihološko savjetovanje volontera i osobnih asistenata/ica o poteškoćama vezanim uz asistenciju. Pripremila je i održala 3 predavanja : „Multipla skleroza“ (za volontere o multiploj sklerozi, potrebama i mogućim psihičkim poteškoćama oboljelih,načinima asistencije, bonton prema OSI), „Upravljanje stresom“ (općenito o stresu, strategije suočavanja sa stresom, tehnike relaksacije), „Depresija“(simptomi i oblici depresije, kako je pobijediti, rješavanje problema).


Slika 1. Psihološko savjetovanje


U suradnji sa udrugom Aktiv iz Split  provodili smo radionice „Nordijskog hodanja“ (ukazujemo na važnost umjerene i redovite tjelovježbe). Nakon uvodnog predavanja 07.03.2016. u udruzi prof.kineziologije Tomislav Tabak pokazao nam je u nizu praktičnih radionica 1x tjedno Marjanskom trim stazom dobrobiti te vrste tjelovježbe . Nordijske štapove osigurala je udruga Aktiv. Ovu aktivnost financiralo je Ministarstvo zdravstva kroz projekt "Psihosocijalno osnaživanje oboljelih od MS-a".


Slika 2. Nordijsko hodanje


Udruga nije uspjela pronaći adekvatni gradski prostor u zakup za provođenje fizikalne terapije niti ima dovoljno sredstava iz donacija za zapošljavanje višeg fizioterapeuta. Projekt »Rehabilitacija oboljelih MS-a» ipak je nastavljen. U suradnji sa zdravstvenom ustanovom Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (njihov prostor, pristupačan za OSI, oprema i stručno osoblje) provodimo medicinsku gimnastiku 3x tjedno. Usluga medicinske gimnastike za članove/ice je besplatna jer odgovara trenutnom priljevu sredstva iz donacija u svrhu rehabilitacije. Održana su dva predavanja u suradnji sa Priska Med na temu multiple skleroze(novosti u liječenju) i fizikalna terapija za oboljele od MS-a. U suradnji sa ustanovom Plavo svjetlo na adresi: Split, Put Supavla 1 (Poljud) ovisno o priljevu donacija organizirat ćemo za zainteresirane članove/ice nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru. U slučaju nedovoljnog priljeva donacija i velikog interesa članova/ica razmatramo mogućnost participiranja članova/ica u navedenim troškovima. Projekt financiraju Grad Kaštela, Solin, Makarska i Splitsko-dalmatinska županija. Pravno savjetovalište nastavlja voditi g. Slavko Peljić. Informira članove/ice o pravima, povlasticama i kako ih ostvariti(dogovoriti individualni termin ili telefonsko savjetovanje). Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović.  Animira članove/ice za kreativne radionice, druženja i izlete. Potiče članove/ice na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima, a posebno da se aktivno uključe prilikom obilježavanja Međunarodnog dana MS-a i tradicionalne akcije „U šetnju bez nervoze“. Organizira razna edukativna predavanja. U suradnji sa Udrugom za palijativnu skrb Split i voditeljicom njihovog savjetovališta prof. Dina Linda Veronika održana su tri predavanja: „Suočavanje sa stresom“, „Nasilje nad ženama“ i „Tajne i razumijevanje ljubavnih odnosa“. Potiče članove/ice na aktivno sudjelovanje u raznim događajima: tribina „Legalizacija marihuane u medicinske svrhe“, savjetovanje sa pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom g.Ankom Slonjšak na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih prava OSI, obilježavanje Međunarodnog dana OSI uz projekciju dokumentarnog filma o paraolimpijcu Mihovilu Španji „Skrivena strana medalje“, okrugli stol udruge Domine na temu nasilja nad ženama (s naglaskom na žene s invaliditetom), sudjelovanje u razgledavanje grada Splita prilagođenom za OSI  projekt „Turizam bez zapreka“ , seminaru SDMSH „Pristupačnost za osobe oboljele od MS-a“ i IX simpoziju oboljelih od MS-a „Pristup tretmanima i liječenju multiple skleroze“ u Varaždinskim toplicama.


Slika3. Medicinska gimnastika



Programom „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta), a dvanaeset ih je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom. Odobravanjem projekta našeg prvog Europskog projekta iz ESF „Osobni asistent za oboljele od MS-a na području Splitsko-dalmatinske županije“ uključili smo novih 11 korisnika , zaposlili 11 osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, voditeljicu projekta i njegovu koordinatoricu . Još 7 članova/ica uslugu koristi preko drugih udruga iz ESF. Usprkos poteškoćama u provedbi EU projekta upustili smo se u njegov nastavak zbog potreba naših korisnika. U tijeku je pisanje njegovog nastavka za sljedeće dvije godine. Usluga osobne asistencije trebala bi se time omogućiti i novim korisnicima s najtežim stupnjem invaliditeta dobi do 65 godina(odobreni od neovisne komisije). Potrebe članova starijih od 65.godina i manjeg stupnja oštećenja za uslugom pomoći u kući i njege(geronto-domaćice)  trenutno nismo u mogućnosti riješiti te se nadamo da će  nadležna Ministarstva i HZZ(mjera javnog rada)  raspisati nove projektne natječaje u tu svrhu.


Slika 4. Usluge osobne asistencije


Četvrtu „MS šetnju“ održali smo 25. svibnja 2016. s ciljem upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom. Pridružili su nam se i članovi/ice Društva MS Zadarske i Šibensko-kninske županije. Šetnja je krenula od vrha Marmontove ulice nakon bubnjanja u ritmu srca do Zapadne obale. Pustili smo narančaste balone s motivacijskim porukama, a zatim smo nastavili druženje uz prigodni glazbeni programom kvarteta Fascination u kafiću F-marine.

Slika 5.  U šetnju bez nervoze


Sudjelovali smo krajem svibnja u manifestacijama: Hrvatska volontira, Dani volonterskog rada i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad naše udruge, nordijsko hodanje i  medicinsku gimnastiku. Uz članove/aktiviste i dosadašnje volontere uključili smo  i volontere iz tvrtki Splitska i OTP banka (tzv. koorporativno volontiranje) prilikom pripreme obilježavanja Međunarodnog dana MS i MS šetnje (izrada cvijeća od krepa, plakata itd).

Novi predsjednik Društva na Izbornoj Skupštini Društva održanoj 16.04.2016. postao je dugogodišnji aktivista udruge g.Slavko Peljić.

Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.16. dobili su: Tonči Petrinović i Marija Kačić te podupiratelji koji su nam iznimno pomogli prilikom preseljenja ureda: Molitvena zajednica „Novo rađanje“ i Obrtno tehnička škola.
Nastavljamo svojim članovima/icama pomagati u svakodnevnom nošenju s dijagnozom MS-a usprkos preprekama. Zahvaljujemo im na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanju radu Društva u narednom razdoblju.