PostHeaderIcon Rad Društva u 2017. godini

Aktivnosti u Društvu nastavili smo zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku(MDOMSP),Europskog socijalnog fonda (ESF), Splitsko-dalmatinske županije, Grada Solina, Kaštela i Makarske. 
Projekt »Rehabilitacija oboljelih od MS-a» nastavljen je u smanjenom opsegu jer nemamo dovoljno sredstava iz donacija za zapošljavanje višeg fizioterapeuta u Društvu niti adekvatni gradski prostor u zakupu gdje bi se fizikalna terapija provodila. U suradnji sa zdravstvenom ustanovom Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (u njihovom prostoru  pristupačnom za OSI, uz njihovu opremu i stručno osoblje više fizioterapeute) provodimo grupnu medicinsku gimnastiku 3 puta tjedno. Usluga medicinske gimnastike za članove/ice je besplatna jer odgovara trenutnom priljevu sredstva iz donacija u tu svrhu. Sudjelovali smo na predavanju Priska Med na temu „Terapeutski psi pomagači OSI“ i „Sinergija medicinske sestre i višeg fizioterapeuta u kući bolesnika“. U suradnja sa ustanovom Plavo svjetlo na adresi: Split, Put Supavla 1 (Poljud) organizirali smo nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru. Zbog nedovoljnog priljeva donacija i velikog interesa članova/ica oni su participirali u dijelu troškova. Nastavak te individualne terapije u sljedećoj godini ovisit će o priljevu donacija. Predstavnici Društva razgovarat će s voditeljima fizikalne terapije u Splitskim toplicama da se omogući nastavak te terapije preko njihovih zdravstvenih ustanova putem uputnice HZZO. Projekt financiraju: Grad Kaštela, Solin i Makarska.

 

Slika1. Medicinska gimnastika

Pravno savjetovalište nastavlja voditi g. Slavko Peljić. Informira članove/ice o pravima, povlasticama i kako ih ostvariti (uz mogućnost dogovora individualnog termina u udruzi ili telefonskog savjetovanja). Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović.  Animira članove/ice za kreativne radionice, druženja i izlete uz podršku ostalih djelatnica u uredu udruge. Potiče članove/ice i druge građane na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima, a posebno da se aktivno uključe prilikom obilježavanja Međunarodnog dana MS-a i tradicionalne akcije „U šetnju bez nervoze“. Organizira i/ili potiče sudjelovanje na raznim edukativnim predavanjima na temu multiple skleroze (17.03.17. Tjedan mozga u suradnji sa Sekcijom za neuroznanost i studenticom med.Mihaelom Kotarac, 16.06.17. MS Talk doc.dr.Habek u organizaciji udruge MS Tim Hrvatska, 06.11.17. Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) u neurologiji doc.dr.Ivica Bilić). Na druženjima u udruzi u vidu grupe podrške moderira razne teme: predstavljanje članova/ica koji pišu razne tekstove ili blogove, rehabilitacija, novi lijekovi i kriteriji HZZO, alternativne terapije i iskustva, zapošljavanje osoba s invaliditetom, prava OSI, kvaliteta življenja itd. Potiče članove/ice na aktivno sudjelovanje u raznim događajima: obilježavanje Međunarodnog dana OSI, tribina u GK Trstenik na temu nasilja nad ženama (s naglaskom na žene s invaliditetom), 11.11.17. sudjelovanje u razgledavanje grada Splita prilagođenom za OSI  projekt „Turizam bez zapreka“-vodič osoba oboljela od MS-a, 08.05. seminaru SDMSH „Klinička slika i specifičnost MS-a“ na kojem smo socijalne radnice CZSS, fizijatricu-vještakinju ZOSI, ravnateljicu Centra za profesionalnu rehabilitaciju OSI upoznali s problemima koje oboljeli od MS-a imaju na vještaćenjima i dalje prilikom ostvarivanju prava, povlastica i mirovine. Na X.simpoziju oboljelih od MS-a „Multipla skleroza, bolest s tisuću lica-razmjenom informacija do zdravlja“ u Varaždinskim toplicama sudjelovalo je 30 članova/ica. Put autobusom za naše članove/ice osiguralo je Društvo MS Split putem projekta Grada Kaštela i firme Split parking. Prema odluci našeg Upravnog odbora prednost su imali članovi koji nikada nisu prije sudjelovali, te oni koji već bili ali su opet izrazili želju te se prvi javili i potvrdili svoje sudjelovanje. Voljeli bi da SDMSH nastavi sa organizacijom simpozija, ali da omogući putem donacija veći broj sudionika jer svi zainteresirani nisu mogli ići. Većina sudionika su imali izvrsne dojmove. Izvrsne teme predavanja, vrhunski predavači i prilika za razmijenu iskustva sa stručnjacima i drugim oboljelima iz raznih dijelova RH.

Slika2. Simpozij u Varaždinskim toplicama

Programom „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta) te isti broj osobnih asistenata. Voditeljica i koordinatorica programa je Zdravka Dominović (zaposlena na puno radno vrijeme). Dvanaeset korisnika je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom u njihovom domu i spriječava njihova institucionalizacija(smještaj u Domove za stare i nemoćne). U suradnji sa prof. Dina Linda Veronika održana su tri radionice u svrhu edukacije osobnih asistenata na temu: umanjivanja stresa i sagorjevanja na poslu, razvijanja samopouzdanja, emocionalne inteligencije i asertivnosti. Edukaciji su prisustvovali i zainteresirani članovi/ice, članovi obitelji i volonteri.

 

Slika 3. Edukacija za osobne asistente

Odobravanjem nastavka za sljedeće dvije godine našeg prvog Europskog projekta iz ESF „Širenje usluge osobne asistencije“ uključili smo ukupno 24 korisnika i zaposlili 24 osobne asistentice, voditeljicu projekta Ivanu Grubišić na puno radno vrijeme i njegovu koordinatoricu Katarinu Konsa Nikolić na pola radnog vremena. Još devet članova/ica uslugu koristi preko drugih udruga iz ESF jer su proračuni za pojedinu udrugu ograničeni, a potreba naših korisnika su veće.
Potrebe članova starijih od 65.godina i onih koje neovisna komisija nije odobrila za korisnike projekta osobne asistencije za uslugom pomoći u kući i njege(geronto-domaćice)  ponovno smo u mogućnosti nakon tri godine pauze realizirati putem trogodišnjeg programa „Ruka nade“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program je počeo u 01. srpnja 2017. (pripremna faza) uz zapošljavanje voditeljice Katarine Konsa Nikolić na pola radnog vremena, a od 01.09.17. zaposlili smo 3 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Splita, te 1 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Solina i Kaštela. U okviru programa pravnik partnerske organizacije Centra za socijalnu skrb Split održao je prvo predavanje 06.12.17. na temu socijalnih prava za oboljele od MS: ostvarivanje tuđe pomoći i njege, osobne invalidnine. Zbog ograničenja proračuna nismo bili u mogućnosti zaposliti planirane geronto-domaćice za područje Trogira i Imotskog i još jednu za područje Splita te nemamo mogućnost zapošljavanja zamjena prilikom korištenja godišnjeg odmora i bolovanja(što je slučaj i kod ESF programa). Putem projekta Splitsko-dalmatinske županije „Ruka Nade“ jedna geronto-domaćice za područje Splita zaposlena je samo na 2 i pol mjeseca u skladu s odobrenom donacijom.

Slika 4. ESF Širenje usluge osobne asistencije

Akciju „Zadarski MS đir“ podržali smo 26. svibnja 2017. odlaskom u Zadar s ciljem upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom na području Dalmacije. Pridružili su nam se i članovi/ice ostalih Društva MS iz Dalmacije. Šetnja je krenula od Zadarskog Foruma do Zadarske rive. Pustili smo narančaste balone na predivnom Pozdravu suncu, nastavili druženje u kafiću i obišli neke od znamenitosti Zadra.

Slika 5.  „Zadarski MS đir“



Međunarodni dan MS obilježili smo i u Splitu 31.0.17. prigodnom izložbom slika naše članice Anke Mariani, glazbenim nastupom „Kvarteta Fascination“ i predavanjem „Razumijevanje MS“. Tom prilikom ukazali smo prisutnim medijima na problem nepravovremenog liječenja MS u RH, predstavili projekte, programe i socijalne usluge koje provodimo kako bi pomogli članovima. Navedene aktivnosti i odlazak u Zadar proveli smo zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji i projektu „Međunarodni i Nacionalni dan MS“.



Slika 6.  Međunarodni dan MS u Splitu


Sudjelovali smo krajem svibnja u manifestacijama: Hrvatska volontira, Dani volonterskog rada i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad naše udruge, programe i projekte koje provodimo, nordijsko hodanje i  medicinsku gimnastiku. Uz članove/aktiviste i dosadašnje volontere uključili smo  i volontere iz tvrtke Splitska banka (tzv. koorporativno volontiranje) i Obrtnička škola (frizerke i modne dizajnerice) prilikom pripreme i obilježavanja Međunarodnog dana MS (izrada rođendanskih čestitki za članove/ice, cvijeća od krepa, plakata, volontiranje na promotivnom štandu na Zapadnoj obali itd).



Slika 7. Volonterska akcija Hrvatska volontira


Organizirali smo dva druženja članova koji žive van Splita: 30.03.17. u suradnji sa udrugom Sunce u njihovom prostoru u Makarskoj za članove s područja Makarskoj primorja i Imotskog te 11.05.17. u suradnji sa udrugom UTI Kaštela za članove s područja Kaštela.
Podržali smo 03.06.17. manifestaciju UOSI Agape “Narodnim običajima protiv prepreka“ u Radmanovim mlinicama. Naša Ana Amižić i Nikola Tomić uz podršku ostalih članova udruge Etno-eko Gornja Poljica organizirali su nam predivan izlet na rijeku Cetinu-Stružicu uz bogat kulturno-zabavni program i nezaboravni rafting. Neki od članova sudjelovali su u hodošašću u Lurd(preko Crkve sv, Filip Neri) i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj (preko udruge UTI Sinj).

Slika 8. Izlet na Cetinu-Stružica


Tijekom Nacionalnog dana MS 28.09.17. intenzivnije smo podržavali kampanju SDMSH „Je li liječanje MS u Hrvatskoj i dalje lutrija?“ te smo predstavili građanima projekte koje provodimo. U suradnji sa prof.kineziologije Tomislav Tabak iz udruge Aktiv Split  29.09.17. održali smo radionicu „Nordijskog hodanja“ na Marjanu (ukazujemo na važnost umjerene i redovite tjelovježbe). Nordijske štapove kupila je naša udruga putem projekta Grada Kaštela, a za ostale građane, volontere koji su podržali radionicu osigurala je udruga Aktiv.


Slika 9. Nacionalni dan MS – nordijsko hodanje


Priključili smo se Inicijativi za pristupačno vještaćenje zajedno sa drugim udrugama OSI naše županije kako bi napravili pritisak na institucije da Zavod za vještaćenje osoba s invaliditetom(ZOSI) napokon bude pristupačan. Nastavili smo s redovnim sastancima kako bi pokrenuli i druge projekte usmjerene pristupačnosti OSI. Podržali smo inicijativu Poštujmo naše stanice te održali sa udrugom UOSIS i ostalim udrugama OSI protestnu akciju 01.12.17. povodom  Međunarodnog dana OSI. Ukazali smo na važnost pristupačnosti javnog prijevoza(niskopodni autobusi s rampom), te da nesavjesni vozači koji se parkiraju na bus stanicama ometaju ulazak/izlazak OSI i ostalih građana iz autobusa.


Slika 10. Međunarodni dan OSI



Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.17. dobili su: Hrvoje Rašić i Ivana Zore te podupiratelji koji su nam iznimno pomogli u grafičkom oblikovanju te informatičkoj podršci: Darko Kokić i Vladimir Pleština.


Slika 11. Međunarodni dan volontera



Navodimo neke od naših trenutnih prepreka/izazova u radu: udruga već četiri godine nema osigurano pokrivanje neizravnih troškova tzv.hladni pogom(samo dijelom kroz projekte) i administrativne tajnice(nije pokriveno od 2015 do danas), znatno manje donacija od lokalne uprave, smanjivanje proračuna za odobrene projekte, prolazimo uglavnom projekte za pomoć nepokretnim i teško pokretnim članovima dok donatori imaju jako malo razumijevanja za potrebe pokretnih članova. Usprkos navedenim preprekama nastavljamo svojim članovima/icama pomagati u svakodnevnom nošenju s ovom nepredvidivom dijagnozom.
Zahvaljujemo svim članovima/icama na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanju u radu Društva u narednom razdoblju ako su u mogućnosti.