PostHeaderIcon Anketa za oboljele od MS-a

Molimo osobe oboljele od MS-a da popune anketu u prilogu. Naša suradnica doc. dr. sc. Ana Poljičanin, dr. med.specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije sa Med.fakulteta Split i KBC Split provodi istraživanje. Kao fizijatru iznimno joj je važna evaluacija Vašeg početnog stanja kako bi mogli planirati konkretne ciljeve fizikalne terapije te vidjeti učinak postignutog nakon terapije. Na osnovu upitnika mogli bi prikupiti valjane podatke na osnovu kojih bi mogli tražiti promjene u dosadašnjem zdravstvenom sustavu koje se tiču rehabilitacije oboljelih od MS-a.

Napominjemo kako je anketa dobrovoljna i anonimna te će se koristiti isključivo u istraživačke svrhe. Unaprijed Vam zahvaljujemo što ćete izdvojiti svoje dragocjeno vrijeme za ispunjavanje ove ankete te time pridonijeti stvaranju boljih mogućnosti za oboljele od MS-a.

 

Link na anketu: https://forms.gle/58g8cQ9RyegX9omP8

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana MS-a je povezanost, MS Connections. Založimo se za bolju kvalitetu usluga, veću podršku zajednice i podizanje kvalitete života oboljelih...

 

PostHeaderIcon PLANOVI ZA 2019. Godinu

Medicinsku gimnastiku provodimo u suradnji sa zdrav. ustanovom  Priska Med na adresi: Kroz Smrdečac 45 /3. kat , Split (njihov prostor,oprema i stručno osoblje) termini: ponedjeljak od 11 do 12 h, utorak  od 10 do 11 h i četvrtkom od 10 do 11 h . Nećemo prekidati početkom 2019. godine(iako nećemo imati rezultate projekata). Prekid će biti u ljetnom periodu : lipanj , srpanj i kolovoz, te možda i rujan (jer ovisi koliko ćemo dobiti sredstava iz projekata. Tada članovi zbog vrućine preferiraju kupanje u moru kao tjelovježbu).

Nastavak/nadopuna terapije ultrazvuk po Seltzeru (koju provodite u toplicama) ovisi će o priljevu donacija. Projekt Grada Splita koji smo nakon duže pauze opet dobili omogućio nam je nastavak suradnje sa ustanovom Plavo svjetlo na adresi: Teslina 16a (Spinut). Tamo provodimo : individualnu rehabilitaciju,nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru max 5 termina po korisniku od studenog 2018 do travnja 2019. Te grupne vježbe/rehabilitaciju pod vodstvom vft Saše Matejića u terminima: srijeda od 19 do 20h i subota od 09 do 10h.

Usluge med.gimnastike,grupne rehabilitacije za članove/ice su besplatne, financiraju se iz projekata. Individualne terapije u Priska Med i individualna rehabilitacija/ultrazvuk po Seltzeru u Plavo svjetlo dobili smo putem projekata u manjem iznosu pa molimo  zainteresirane da se jave u udrugu da ih se zapiše za navedene terapije. Individualne terapije u Priska Med planiramo max 5 termina po korisniku u njihovom prostoru. Molimo da prednost bude za članove koje ne mogu ili djelomično mogu zbog specifičnog zdravstvenog stanja sudjelovati na grupnim terminima. (da i oni imaju mogućnost vježbi)

Zainteresirani članovi/ice mogu se priključiti psihološkim radionicama prof. Linde Dine Veronike za djelatnike Društva: otkrivanje karakteristika nesvjesnog razmišljanja, kako predvadati poteškoće i negativne emocije, kako se nositi sa životom. Prof. Linda Dina Veronike i Udruga za palijativu osmislit će neke radionice i za naše oboljele članove(ako bude interesa) putem njihovih projekata. Planirani početak ožujak 2019.

Projekt „Osobni asistent“ kojeg financira Min.za demografiju,obitelj,mlade i soc.politiku za period 2019-2021 i  Europski projekt „Širenje osobne asistencije 2“ za period 2019-2020 godine uspješno se nastavljaju. Pomoć u kući/geronto-domaćice za osobe oboljele od MS-a organiziramo za osobe nešto manjeg stupnja oštećenja od korisnika OA i starije od 65 godina putem programa MDOMSP„Ruka nade“ na području Splita, Solina i Kaštela(druga godina provedbe). Osobe kojima se zdravstvena situacija pogoršala, te zahtijeva pomoć u svakodnev.funkcioniranju i uključivanje u navedene projekte molimo da se jave u udrugu. Uključivanje novih korisnika u navedene projekte je ograničeno uvjetima projekta, te molimo za strpljenje dok ste na listama čekanja za uključenje koje ovisi o prethodno uključenima.

Napomena za članarinu: uplatu možete izvršite u poslovnicama banke,pošte,internet bankarstvom ili na blagajni u prostoru udruge

PLATITELJ:  Vaše ime i prezime, adresa
Iznos  HRK  =100,00      IBAN: HR4524020061100412808
Primatelj: Društvo multiple skleroze Split

Opis plaćanja: vaše ime i prezime- članarina za 2019. godinu
Model  i  Poziv na broj primatelja  ne treba pisati ništa ili HR99

Zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj suradnji, te molimo za aktivno sudjelovanje u radu prijedlozima, sugestijama i primjedbama  prema Vašim mogućnostima ( telefonskim pozivima, e-mailom ili osobnim dolascima u Društvo).

Slavko Peljić,predsjednik Društva                                            

 

PostHeaderIcon Aktivnosti u studenom i prosincu 2018

- 23.11. petak u 18h predavanje terapeuta Priska Med o Emmett tehnici za oboljele od MS

-30.11. petak u 17h radionica psihoterapeutice prof. Linde Dine Veronike na temu: "Otkrivanje karakteristika nesvjesnog razmišljanja" u sklopu edukacija za djelatnike, članove i volontere DMS Split uz podršku programa MDOMSP "Osobni asistent"

-05.12. četvrtak u 10.30h posjet predstavnika Splitsko-dalmatinske županije našoj udruzi

-07.12. petak u 17h radionica psihoterapeutice Linde Dine Veronike na temu Kako predvladati poteškoće i negativne emocije?"

-11.12. utorak u 17h predavanje terapeuta Priska Med Bobath koncept za oboljele od MS-a

-13.12. četvrtak u 17h božićni domijenak u udruzi, predblagdansko druženje

-21.12. petak u 17h radionica psihoterapeutice Linde Dine Veronike na temu: „Kako se nositi sa izazovima života"

Medicinsku gimnastiku provodimo u suradnji s ustanovom Priska Med, Split,
Kroz Smrdečac 45/3. kat. termini: ponedjeljak u 11-12 h, utorak i četvrtak u 10-11h

Rehabilitaciju u manjoj grupi provodimo u ustanovi Plavo svjetlo, Teslina 16a (Spinut) Termini srijeda u 19h i subota u 9h.
Napomena: u prosincu 2018. umjesto subote bit će termin petak u 19h

 

PostHeaderIcon Duet za jednog

 

U Središnjoj knjižnici GKMM Split, u utorak 25. rujna 2018. s početkom u 18:00 sati povodom obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze izvesti će se predstava
„Duet za jednog“ s tematikom borbe protiv multiple skleroze i depresije.
Glume Ana Vilenica i Tomislav Krstanović


 

PostHeaderIcon Prijave za osobnog asistenta putem ESF-a

Trenutno je otvorena mogućnost prijave za osobnog asistenta putem ESF(Europskog Socijalnog Fonda) više na slijedećem linku:

https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/poziv-za-prijavu-novih-korisnika-usluge-osobne-asistencije-udruga-osoba-s-invaliditetom-i-udruga-koje-djeluju-u-korist-osoba-s-invaliditetom-u-republici-hrvatskoj/10134

Pozivamo sve zainteresirane oboljele od MS-a koje nemaju osobnog asistenta s područja Splitsko dalmatinske županije, a smatraju da su osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i ispunjavaju uvjete za ostvarenje usluge osobne asistencije da prikupe i popune dokumentaciju koja je u prilogu. 

Naša udruga ima maximalni broj korisnika, pa novi korisnici neće ići preko naše udruge nego preko Društva MS Šibenik s kojom ćemo sklopiti partnerstvo.

Odluku o novim korisnicima donijet će Neovisno povjerenstvo Ministarstva za demografiju temeljem prikupljene dokumentacije novih potencijalnih korisnika.


Potrebno je priložiti sljedeće dokumente:
1.    podatke: ime i prezime, dan, mjesec i godinu rođenja, OIB
2.    liječničku dokumentaciju ne stariju od 6 mjeseci –nalaz fizijatra ili neurologa 
3.    Barthelov indeks ovjeren od liječnika fizijatra ne stariji od 6 mjeseci za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta  (Prilog 1)
4.    listu procjena potreba za svakog prijavljenog korisnika (Prilog 3)
5.    socio-anamnestičke podatke prijavljenih korisnika (Prilog 4)


Prikupljene dokumente dostavljate u udrugu pa ćemo ih mi proslijediti Neovisnom povjerenstvo Ministarstva za demografiju koje donosi odluku  o vašem prihvaćanju kao korisnika. Procedura do odluke o prihvaćanju i početku korištenja usluge osobne asistencije može trajati prema prethodnom iskustvu 6 mjeseci i duže.