PostHeaderIcon Obavijest

Obavještavamo kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih, kao Posredničko tijelo razine 1, dana 24. prosinca 2014. na web stranicama objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za operaciju ''Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom'' (2.3.5), u  okviru ESF Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

Sva dokumentacija za predmetni natječaj može se preuzeti na sljedećoj poveznici:

http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/116
Molimo zainteresirane članove s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta(nepokretni) u dobi od 18 do 65 god da se jave u udrugu ako su zainteresirani za uslugu osobne asistencije. Dokumentaciju treba dostaviti do 06.02.15 kako bi je mogli na vrijeme uputiti na Povjerenstvo za ocjenu potencijalnih korisnika.

 

PostHeaderIcon Božićna čarolija

Pozivamo Vas na božićni humanitarni koncert  Music Talents za naše Društvo
21.12.14. nedjelja u Kaštel Sućurcu  s početkom u 19.30h, kino dvorana “Sv. Juraj”

 

 

PostHeaderIcon Rad Društva u 2014.godini

Društvo multiple skleroze Split u protekloj 2014. godini  nastavilo je svoje redovne aktivnosti, zahvaljujući odobrenim projektima i programima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Solina, Kaštela, Makarske, Sinja i donacijama ostalih manjih gradova i općina naše županije.
Projektom Ministarstva zdravlja „Psihosocijalna podrška oboljelima od MS-a“ provodimo psihološku  podršku. Grupne treninge osnaživanja vodi Milan Bijelić iz udruge „Mi“. Psihijatrica/psihoterapeutica Dr. Matiana Jovanović vodila je grupu podrške za članove obitelji tzv. Klub obitelji, te individualnu psihološku podršku do kraja svibnja, a od  srpnja vodi samo grupni oblik podrške za članove obitelji i drugu za članove. Prof. Itana Škulje pokazala nam je vježbe koncentracije, pamćenja, razne tehnike opuštanja, govorili smo o asertivnosti i kako poboljšati komunikaciju. Željko Petrović iz udruge Zdravi nastavio je radionice „Put zdravlja“ (važnost zdrave prehrane, tjelovježbe, sna, pravilnog disanja i kvalitetnih odnosa s drugima). Uz teorijsko izlaganje uključene su i praktične demonstracije.

 

Slika 1.  Trening osnaživanja

Slika 2. Kognitivne radionice

Projekt »Rehabilitacija oboljelih MS» ima cilj poboljšati psiho-fizičko stanje oboljelih,  povećati informiranost oboljelih o bolesti, ukazati na važnost fizikalne terapije i redovite umjerene tjelovježbe za poboljšanje zdravstvenog stanja. Fizikalnu terapiju provodi viši fizioterapeut Goran Jugović u prostorijama Centra za MS. Kroz javne radove angažirali smo još dva viša fizioterapeuta za rad u domu korisnika na području Splita. Iznimno su dobro bile prihvaćene vježbe yoge koje je provodio vft Saša Matejić dva puta tjedno u prostoru udruge do svibnja 2014. Neurologinja Doc. Dr. Meri Matijacom voditeljica je neurološkog savjetovališta. Psihosocijalno savjetovalište vodila je tajnica jer je sociologinja na novom porodiljskom dopustu. Pravno savjetovalište vodi Slavko Peljić informira članove/ice njihovim pravima, povlasticama i kako ih ostvariti.

Slika 3. Fizikalna terapija


Slika 4. Vježbe yoge

Programom „Osobni asistent“ uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta), a dvanaeset ih je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče izvaninstitucionalni oblik skrbi i koncept neovisnog življenja. Potrebe članova za uslugom pomoći u kući i njege veće su od broja uključenih korisnika, pa smo ih pokrivali kroz trogodišnji program „Ruka nade“ kojeg je financiralo Ministarstva socijalne politike i mladih do svibnja 2014.  Promijenili su se i uvjeti za javne radove, HZZ sufinacira 50% troškova za angažirane djelatnike pa ostatak treba pronaći kod drugih donatora.
U program „Ruka nade“ bili su uključeni korisnici težeg fizičkog stanja kojima je potrebna pomoć u kući i njega jer žive sami, nemaju osobnog asistenta ili članove obitelji koji bi se o njima brinuli ili članovi obitelji rade pa su oboljeli sami kod kuće bez adekvatne pomoći. Njime je bilo obuhvaćeno 24 korisnika. Njegovim prekidom prestale su raditi četiri geronto-domaćice, a korisnici su ostali bez usluge pomoći u kući i njege koja im je neophodna za svakodnevno funkcioniranje. Mobilni tim pomoći nepokretnim i teže pokretnim članovima/icama ostvarujemo uz povremenu pomoć volontera i fizioterapeuta prilikom izlazaka iz stana u savladavanju arhitektonskih prepreka. 

Dina-Linda Veronika psihoterapeutkinja Udruge za palijantivnu skrb splitko-dalmatinske županije održala je četiri predavanja namijenjena volonterima, djelatnicima i članovima obitelji osoba oboljelih od multiple skleroze na temu: “Žalovanje i kako ga proraditi”, „Kako komunicirati sa terminalnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji", “Uloga njegovatelja u palijantivnoj skrbi” i „Antistres tehnike za pomagače“.

Slika 5. Predavanje o palijativnoj skrbi

Slika 6.Osobna asistentica i korisnica

Inicijativu „MS šetnja“ pod geslom „U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze“ održali smo po drugi put 28. svibnja 2014. Cilj nam je da se šira javnost upozna sa multiplom sklerozom. Šetnja je krenula od vrha Marmontove ulice gdje smo imali prezentacijski štand Društva do Zapadne obale. Tamo smo pustili narančaste balone s motivacijskim porukama o aktivnom nošenju s bolešću, zatim smo nastavli s prigodnim programom u Centru Zlatno doba. Glazbeni nastup M2 duo (Marija Kačić i Mirela Zelić) upriličio je otvorenje izložba fotografija naše fotosekcije. Na fotografijama su članovi, članovi obitelji i prijatelji koji glume virtualne junake kompjuterske igre Resident Evil. Misija virtualnih junaka je preživjeti zarazu virusima, boriti se bez predaje baš kao što je i onih stvarnih - oboljelih od multiple skleroze.

Slika 6. U šetnju bez nervoze

Slika 7.nastup M2 duo

U suradnji sa pomorsko-športskim-ribarskim društvom „Zenta“, organizirali smo 12.04.14 udičarenje na Zenti. Odazvali smo se  s guštom 24.05.14. na tradicionalnu manifestaciju „Narodnim običajima protiv prepreka“ UOSI Agape na Radmanovim mlinicama.
U prekrasnoj prirodi, hrani i jahanju uživali smo na ranču Mustang u Glavicama pokraj Sinja, 27. lipnja 2014.   

Slika 8. Na Radmanovim mlinicama

Slika 9. Jahanje na ranču Mustang

Ivona Peček, dipl ayurvedska savjetnica, nam je održala kuharsku radionicu na kojoj smo saznali o osnovama indijskog vegetarijanskog kuhanja i upotrebi različitih začina, degustirati jela (sabđi, juha za jačanje organizma od cikle, jelo od crvene leće, čaj od nima i napitak lasi).

 

Slika 10. Ayurvedska kuharska radionica

Slika 11. Radionica Put zdravlja

Turnir u balotama održali smo 07. listopada 2014. Pobjednici su opet bili iz Udruge nagluhih i gluhih osoba Splitsko-dalmatinske županije koji su dokazali da su izuzetni sportaši. Priključili su nam se razne druge udruge: Zvono, Lastavice, Dnevni centar Firule, Dom za osobe s psihičkim smetnjama Trogir. Memorijalni turnir u nogometu na male branke u spomen na pok. Ivice i Nikole Stipinovića odigrao se u travnju 2014.ispred naše udruge.
Sav prihod s turnira Meri Stipinović donirala je za rad Društvu multiple skleroze iz Split, a priključila nam se i na MS šetnji sa svojim učenicima četvrtašima iz OŠ Skalice.

Slika 12. Turnir u malom nogometu

Slika 10. Turnir u balotama

Sudjelovali u nekoliko humanitarnih akcija: tradicionalna akcija u organizaciji udruge MI koja promiče volonterstvo  „Udruge za udrugu“ održala se 24. svibnja 2014., u parku „Đardin“, a prikupljena sredstva  bila su namijenjena Ligi za prevenciju ovisnosti.
Organizirali smo volonterske akcije šišanja i masaže za zainteresirane članove/-ice zahvaljujući prof. Dadiću i učenicama iz Obrtničke škole u Splitu. Neke učenice odlučile su nastaviti volontirati u kontinuitetu: Ivna, Ivona i Kristina. Kreativne radionice održavali smo prije blagdana Božića i Uskrsa uz pomoć volontera , te djece naših članova i roditelja (izrade rođendanskih čestitki za naše članove/ice uz lijepe prigodne poruke).  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2014. obilježili smo održavanjem prve edukativne radionice u splitskoj Obrtno-tehničkoj školi. Iz vlastitih životnih iskustava naših članova željeli smo im ukazati na činjenice o samoj bolesti - što je to MS, koga i kada i zašto pogađa, kako se s njom živi, kako se prepoznaje i što oni sami mogu uraditi da bi pomogli osobi oboljeloj od MS-a. Planiramo realizirati radionice za popravak neispravnih invalidskih kolica gdje će učenici, uz podršku svojih profesora primjeniti svoja specifična strukovna znanja i direktno pomoći osobama s invaliditetom.

Slika  11: akcija „Udruge za udrugu“

slika 12:  volonterska akcija masaže

Udruga Music Talents organizirala je 26.10.2014. humanitarni koncert za Društvo Multiple Skleroze Split  pod nazivom "We will Rock You" Tribute to Queen. U programu su sudjelovale i razne plesne skupine. U pripremi koncerta sudjelovali su brojni volonteri pa i učenici iz Obrtno tehničke škole Split i  Obrtničke škole,  Organizator i pokrovitelj događaja bio je Dom kulture "Zvonimir", Solin. Posebno emotivan bio je glazbeni nastup naše članice Sanje Vučine. Trenutno s Music Talents i njihovom mentroicom Teanom Kovačević pripremamo još jedan humanitarni koncert u kinodvorani u Kaštel Sućurcu 21.12.2014. koji željno iščekujemo u božićno predblagdansko vrijeme.

Slika 13:nastup Music talents

 

slika 14: nastup Sanja Vučina

Enita Nurkić, Waldorf pedagog i euritmist održala nam je predavanje o zdravstvenoj euritmiji uz kratku demonstraciju za oboljele od multiple skleroze. Euritmija je terapijska metoda koju je osmislio Rudolf Steiner. Temelji se na tome da zvuk i govor pokušavamo izraziti kroz pokrete tijela, pri čemu svako slovo i glas imaju zasebnu gestu. Volonterski je provodila individualne tretmane za dvije članice.

Zbog interesa članova za početnim konverzacijskim tečajem engleskog jezika od lipnja 2014.  krenule su  radionice Engleskog jezika koju vodi Ivana Grubišić. Radionice se odvijaju dva puta tjedno u trajanju jednog sata i  pohađaju ih devet članova društva.

Slika 15: Enita Nurkić, euritmist


slika16:tečaj engleskog jezika

U okviru europskog NET-Age projekta predstavnici Društva sudjelovali su studijskim posjetama ustanovama i organizacijama u Sloveniji, Srbiji i Italiji kako bi se upoznali sa inovativnim socijalnim i zdravstvenim uslugama kojima se podržava aktivno starenje i neovisan život starih i nemoćnih. Goran Jugović boravio je ožujku 2014.u Sloveniji, Zdravka Dominović u travnju 2014.u Vojvodini, a Ante Marić-Banje u svibnju 2014. u Italiji.

Našu udrugu posjetila je organizacija COOS Marche OSC iz Ancone (Italija) u okviru EU projekta udruge Zdravi grad iz Splita u studenom. Bave se raznim socijalnim uslugama i edukacijom pružatelja takvih usluga. Bila je  to prilika za razmjenu iskustava.

Slika 17: studijska posjeta NET-age


slika 18: posjeta Društvu

Mlada aktivistica Društva Ivana Grubišić pohađala je sljedeće edukacije: „Jačanje kapaciteta u razvoju socijalnog poduzetništva“ (svibanj) i edukaciji za koordinatora  volontera (rujan), a tajnica edukaciju za pisanje EU projekata iz EU Socijalnog fonda. Naš uspješni rad ne bi se mogao zamisliti bez dugogodišnjih vanjskih suradnika i volontera. Priznanja za izniman volonterski doprinos u protekloj godini na Međunarodni dan volontera 05.12.14. uručili smo: Vesni i Aniti Ugrina, te podupirateljima: Teani Kovačević, udruzi Music talent i Meri Stipinović.

Nastavili smo razvijati razne socijalne usluge, rehabilitaciju i izvaninstitucionalne oblike skrbi kako bi svojim članovima mogli što više olakšati funkcioniranje i pomoći u svakodnevnom životu. Usprkos trenutnim poteškoćama u financiranju, izostanku financijske potpore od nekih dugogodišnjih donatora(lokalne uprave) tražimo načine da ih prebrodimo. 

 

PostHeaderIcon AKTIVNOSTI DRUŠTVA MS u studenom i prosincu 2014.

-    Individualna fizikalna terapija i vježbanje na spravama uz nadzor i najavu kod višeg fizoterapeuta Gorana Jugovića: od ponedjeljka do petka u prostoru Centra MS, B.Papandopula 13 u vremenu 8-16 sati
-    Grupno vježbanje (korektivna gimnastika) utorkom i četvrtkom od 9 do 10h, voditelj vft Goran Jugović 
-    Osnove engleskog jezika: ponedjeljkom i srijedom s početkom u 9 -10 sati voditeljica Ivana Grubišić
-    Studijski posjet org. COOS Marche OSC iz Ancone, Italia koja se bavi socijalnim uslugama i edukacijom pružatelja socijalnih usluga našem Centru za MS, razmjena iskustava u organiziranju socijalnih usluga 19.11. srijeda u vremenu 9.30-10.30 h, EU projekt udruge Zdravi grad
-    3. Predavanje u suradnji sa Udrugom palijativne skrbi SD županije,
Tema:Uloga njegovatelja u palijativnoj skrbi 14.11. petak s poč. u 14h, predavač prof. Linda Dina Veronika
-    Klub obitelji 21.11 petak u 17.00 h grupa psihološke podrške za članove obitelji. Voditeljica i psihoterapeutica Dr.Matiana Jovanović
-    Grupna psihološka podrška za članove/ice Dr. Matiana Jovanović
Održavat će se petkom pop 1x mjesečno termin: 28.11. petak u 17h
-    Termine za treninge osnaživanja 1x mjesečno najavit ćemo naknadno zainteresiranima, voditelj psihoterapeut Milan Bijelić
-    Pravno savjetovalište od ponedjeljka do petka u vremenu  9-11 sati  te srijedom 12.11 i 26.11 popodne 14-18  provodi Slavko Peljić
-    Redovna godišnja skupština 05.12. petak s početkom u 10 sati
-    Domjenak i predbožićno druženje u udruzi 18.12. četvrtak 17-20 sati
-    Priprema božićnog humanitarnog koncerta: volontiranje ako je netko u mogućnosti na generalnoj probi i/ili tijekom koncerta tehnička pomoć izvođačima, uređenje pozornice, prije početka koncerta na štandu prodaja prigodnih rukotvorina
-    Humanitarni koncert 21.12. nedjelja s poč. 19.00h kino dvorana u Kaštel Sućurcu. Umjesto ulaznice prilog za našu udrugu.

 

PostHeaderIcon Društvo Multiple Skleroze Split poziva Vas na humanitarni koncert

Društvo Multiple Skleroze Split  poziva Vas na humanitarni koncert
"We will Rock You" Tribute to Queen, 26.10. 2014., u 19.30 sati, u Domu kulture "Zvonimir" u Solinu.
U glazbenom dijelu programa sudjeluju udruga "Glazbeni Talenti - Music Talents" iz Splita, te plesne skupine: Vruća Čokolada, Dance Box, Solinski Bubamarci, Doxa, Dea-Dia, Lambada, DNF, Sirene i članica plesnog teatra GM Split Nika Jadranić.
Organizator i pokrovitelj događaja je Dom kulture "Zvonimir", Solin.
Ulaznice se ne prodaju nego posjetitelji mogu dati dobrovoljni prilog za rad Društva Multiple Skleroze Split. Ovaj koncert je nastavak suradnje s udrugom Glazbeni Talenti - Music Talents iz Splita započet 2013 godina prilikom organizacije naše akcije „U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze“, kada su nas podržali svojim glazbenim nastupom na splitskoj Rivi i snimanjem prigodnog spota.