PostHeaderIcon Aktivnosti

Aktivnosti 2011

Poštovani/e   članovi/ice i  dragi prijatelji  organiziramo slijedeće aktivnosti  u udruzi pa bi željeli bi da se uključite u skladu s Vašim interesom i trenutnim mogućnostima:

- 24.01.2011 ponedjeljak  u 11 h, prof.psihologije Mirjana Nazor : „Male priče za dušu“ otvorite škrinjicu svoje duše  i otkrijte  Male priče …
- Svaki  ponedjeljak u 11 h, druženja i grupa podrške udruga Rt nade
- 25.01.2011 utorak u 10 h, Klub mladih
- 28.01.2011 petak  u 10 h, Leonardo Gospodnetić, početak tečaj disanja i opuštanja
- 08.02.2011 utorak u 10 h, V.Tomljenović, predavanje  namještanjem  atlasa prvog vratnog kralješka otkloniti trajno neke zdravstvene probleme …
- 17.02. 2011 četvrtak u 11 h duhovno predavanje : Don Ivan Grubišić


Do skorog viđenja!

Aktivnosti u 2009 i 2010

Zdravka  Dominović, tajnica DMS Split

U proteklom razdoblju 2009/2010. nastavili smo s  provođenjem projektnih aktivnosti  od kojih su neke prerasle u program. Cilj je poboljšanje kvalitete života naših članova.

Projekt »Programirana rehabilitacija u Centru za MS» uspješno provodimo od 2006. uz financijsku potporu Grada Splita, Solina, Splitsko-dalmatinske županije te ostalih gradova i općina s područja županije. Istraživanja i mjerenja granice opterećenja oboljelih prilikom napora provodi tim Dr.Jadranke Tocilj u Centru za sportsku medicinu “Diomed“ što je inovativni dio ovog projekta . Fizikalnu terapiju provodi viši fizioterapeut Goran Jugović. Surađuje s neurologom Dr.Meri Matijacom koja vodi neurološko savjetovalište s ciljem edukacije oboljelih članova i članova njihovih obitelji o bolesti. Psihološku  podršku kroz individualnu i  povremeno grupnu terapiju pruža psihijatar psihoterapeut Dr. Matianu Jovanović. U pravnom savjetovalištu Slavka Peljića može se saznati sve po pitanju socijalnog, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, pravima iz radnog odnosa …

Fizikalna terapija u Centru za MS

Predavanja raznih stručnjaka u Centru za MS uvijek su dobro posjećena :

Vježbe disanja provodi Leonardo Gospodnetić, student kineziologije. 7. travnja 2009. godine na njegov prijedlog posadili smo 15 sadnica maslina u parku pred ulazom u Staru Salonu.

Projekt neovisnog življenja „Osobni asistent “ u kontinuitetu provodimo od lipnja 2006. U 2010. godini broj korisnika se povećao. Uključili smo trinaest korisnika direktno, a četrnaest korisnika koji žive izvan Splita, preko drugih udruga za osobe s tjelesnim invaliditetom u mjestu njihovog boravka. Projekt uspješno funkcionira, svi ga podržavamo i želimo da uđe u zakonsku regulativu kako bi bio dostupniji većem broju potrebitih članova.

Projekt „Ruka nade-mobilni tim“ razvijala je stručna djelatnica Klaudia Čović zaposlena od 04.06.2009. odlazila je u kućne posjete na razgovor s oboljelim osobama i članovima obitelji, pravila procjenu njihova sveukupnog funkcioniranja. Utvrđena je potreba zapošljavanja mobilnog tima potpore uz volontere. Cilj mobilnog tima je da doprinese kvalitetnijoj skrbi o nepokretnim članovima u njihovom domu. Od lipnja 2009. zaposlili smo  medicinsku sestru: Nataliu Siber koja uz volontere čini mobilni tim pomoći nepokretnima. Od travnja 2010. do listopada mobilni tim smo uvećali za dva njegovatelja kroz javne radove. Stručna djelatnica nastaviti će raditi će na širenju mreže volontera i koordinirati njihovim radom.         

Dane multiple skleroze održali smo u listopadu 2009. sa raznim događanjima: kreativne radionice, druženje mladih uz društvene igre, antistres psihološke radionice i predavanje neurologa uz financijsku potporu Grada Splita. Završili smo ih odlaskom autobusom u Zagreb 24.rujna 2009. na svečano obilježavanje 30.-te obljetnice SDMSH.

Projekt „Kvalitetno organiziranje slobodnog vremena za mlade s invaliditetom“ MOBMS provodili smo u 2009.god. kako bi potaknuli mlade da sami osmisle, kreiraju i provedu različite sadržaje: terapijske, kreativne tehnike u cilju radne terapije, edukativne - informatika, predavanja i savjetovališta stručnjaka (neurologa, psihologa, fizijatra), izlete, terapijsko jahanje, druženja i ostale aktivnosti, ovisno o interesu. Obitelji pok. Mate Pušića donirala je sredstva za uređenje multimedijalnog centra u udruzi.

20. svibnja 2009. godine prilikom prezentacije Servus sustava posjetila nas je Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom. Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije posjetio je Društvo prilikom prezentacije ugrađenog treppen lifta 9. srpnja 2009. i u prosincu 2009. Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, posjetio nas je tijekom predsjedičke kampanje 18. prosinca 2009.

Uredili smo boćalište u blizini udruge i tako dali svoj volonterski doprinos zajednici zahvaljujući potpori Zaklade Kajo Dadić i Gradskog kotara Trstenik. Obilježili smo Tjedan mozga, u ožujku 2010.  organiziranjem turnira u boćanju.

U tijeku je projekt MZSS „Pružimo ruku jedni drugima“ koji ima za cilj potaknuti veću socijalnu integraciju oboljelih od MS-a kroz tečajeve kuhanja, fotografije, kreativne radionice i sportske aktivnosti.  U sklopu projekta ćemo poraditi i na širenju volonteske mreže.