PostHeaderIcon Rad Društva u 2019. godini

Našim članovima/icama omogućili smo razne aktivnosti putem odobrenih projekata i programa:Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku(MDOMSP), Europskog socijalnog fonda (ESF), Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita,Solina, Kaštela i Makarske. 
Projekt »Rehabilitacija oboljelih od MS-a» nastavljen je u suradnji sa zdravstvenom ustanovom: Priska Med na adresi: Split, Kroz Smrdečac 45/3.kat (u njihovom prostoru  pristupačnom za OSI, uz njihovu opremu i stručno osoblje zaposlene više fizioterapeute). Usluga medicinske gimnastike za članove/ice je besplatna jer odgovara priljevu sredstva iz donacija koje smo ostvarili u tu svrhu Provodimo u kontinuitetu grupnu medicinsku gimnastiku tri puta tjedno u jutarnjim terminima. Novost je i medicinska gimnastika u suradnji s Priska Med dva puta tjedno u popodnevnim terminima. Ako ste u mogućnosti vježbati u grupi priključite se jer redovito vježbanje uz stručni nadzor se preporuča za oboljele od MS-a. Organizirali smo i dva predavanja u suradnji sa Priska Med u prostoru udruge na temu „Primjena ultrazvuka prema teoriji Hansa Seltzera i manuelne limfne drenaže kod oboljelih od MS-a“ i „Pozitivni utjecaji fizičke aktivnosti na živčani sustav kod oboljelih od MS-a”. Zahvaljujući većem broju donacija u ovoj godini uspjeli smo omogućiti i određeni broj individualnih terapija(max po 5 termina po korisniku) u Priska med ustanovi po Bobath i Emmett konceptu. Zainteresirani za inividualne terapije trebaju se javiti u udrugu i sačekati dok na njih dođe red. Mjesečno na individualnim terminima vježba 5 do 6 korisnika. Zahvaljujući odobrenom projektu Grada Splita nastavili smo suradnju i sa ustanovom Plavo svjetlo na adresi: Split, Teslina 16a do 31.04.2019.. Tamo smo provodili u popodnevnim terminima vježbe:medicinska yoga, vježbe na spravama prilagođene oboljelima od MS-a. Vježbe su se provodile u manjoj grupi zbog ograničenja njihovog prostora. Organizirali smo u ustanovi Plavo svjetlo od siječnja 2019. do travnja 2019. nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru (max po pet individualnih termina po korisniku). Individualne terapije ultrazvuk po Seltzeru za period od rujna 2019 do studenog 2019 provodili smo u ustanovi Priska Med koja tu terapiju radi kombinirano sa ručnom limfnom drenažom. Navedene terapije smo financirali kroz nastavak projekta Grada Splita. Za sljedeću godinu neizvjesno je hoćemo li uspjeti osigurati sredstva za nadopunu terapije ultrazvuk po Seltzeru. Ovisit će o konačnom priljevu donacija. U okviru projekta dr.Lucijana Krželj održala je predavanja na temu mediteranske prehrane i važnosti redovite tjelovježbe. Upoznala nas se sa principima vježbanja po DNS(Dinamične neuromišićne stimulacije). Kroz manju donaciju uspjeli smo realizirati u prostoru udruge vježbe disanja pod vodstvom mag.fizioterapije Saše Matejića u periodu od listopada do prosinca 2019. Nažalost nismo sigurni da ćemo u sljedećem razdoblju uspjeti te vježbe nastaviti. Projekt „Rehabilitacija oboljelih od MS-a“ financiraju: Grad Split, Kaštela, Solin, Splitsko-dalmatinska županija, te Parkovi i nasadi, Lovrinac i Čistoća.

Slika1. Medicinska gimnastika u Priska med



Uključili smo se i u projekt tvrtke Sanofi preko naše krovne udruge SDMSH „Vježbanjem do održavanja zdravlja“ te uključili još 9 korisnika u individualne Bobath terapije.

Slika 2 Individualna fizikalna terapija

Pravno savjetovalište pod vodstvom g. Slavka Peljića je naša dugogodišnja aktivnost. Članove/ice informira o pravima, povlasticama i kako ih ostvariti. Može se dogovoriti individualni termin u udruzi ili putem telefona. Psihosocijalno savjetovanje kroz individualne razgovore podrške za lakše suočavanje sa bolešću s članovima/cama i članovima njihovih obitelji u zakazane termine u udruzi ili telefonski provodi Zdravka Dominović i ostale djelatnice u uredu. Psihološko savjetovanje provodimo u suradnji sa Udrugom za palijativu Split uz stručnu podršku njihove psihoterapeutice prof.Linde Dine Veronike. Provodimo kreativne tehnike u psihoterapiji: art terapiju, terapeutske priče i igre uloga. Putem manje donacije provodimo individualna psihološka savjetovanja za korisnike koji su nam se obratili za takvu vrstu pomoći. Povodom Svjetskog dana MS u središnjici GK Marko Marulić održali smo dva predavanja doc.dr.sc.Meri Matijace „Novine u liječenju multiple skleroze“, te fizioterapeutkinje Ljubice Tabain „Primjena manuelnih i ostalih terapija kod liječenja funkcijskih smetnji sustava za kretanje oboljelih od MS-a“. Na XII.simpoziju oboljelih od MS-a u Đurđevcu sudjelovalo je 30 članova/ica. Put autobusom za naše članove/ice osiguralo je Društvo MS Split putem projekta Grada Kaštela i Solina, a trošak smještaja naša krovna udruga SDMSH. Većina sudionika su imali izvrsne dojmove. Predavanja su bila zanimljiva, a bila je to i prilika za razmijenu iskustva sa stručnjacima i drugim oboljelima iz raznih dijelova Hrvatske. U prostoru udruge organizirali smo dva predavanja u Tjednu mozga: prof.Dijane Vrgoč „Primjena neurofeedback i biofeedback metode kod MS-a“ i predstavljanje sociološkog istraživanja mag.sociologije Josipe Ursić „Komplementarne i alternativne metode u liječenju kroničnih bolesti“. Sredinom prosinca viša fizioterapeutkinja Martea Konsa i tim fizioterapeuta iz poliklinike Fides održat će predavanje „Neurorehabilitacija robotikom“.

Slika 3 Svjetski dan MS

U program „Osobni asistent “ kojeg financira Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uključeno je osamnaest korisnika(osoba s najtežim stupnjem invaliditeta) te isti broj osobnih asistenata. Voditeljica i koordinatorica programa je Zdravka Dominović (zaposlena na puno radno vrijeme). Novina u projektu je od 2019 godine odobrenje od strane neovisne komisije Ministarstva za 8 korisnika s najtežim fizičkim stanjem usluge osobne asistencije na puno radno vrijeme. Nadamo se da će se u sljedećoj godini omogućiti ta usluga na puno radno vrijeme za još korisnika kojima se u međuvremenu stanje pogoršalo. Dvanaeset korisnika je uključeno kroz druge udruge osoba s invaliditetom(Agape Omiš, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Sinja, Imotskog). Projektom se promiče koncept neovisnog življenja osoba s invaliditetom u njihovom domu i spriječava njihova institucionalizacija(smještaj u Domove za stare i nemoćne). U suradnji sa prof. Dina Linda Veronika održana su tri predavanja u svrhu edukacije osobnih asistenata na temu: depresije, asertivne komunikacije i upravljanje emocijama. Edukaciji su prisustvovali i zainteresirani članovi/ice, članovi obitelji i volonteri.
Putem Europskog projekta iz ESF „Širenje usluge osobne asistencije“ smo uključili  ukupno 24 korisnika i zaposlili 24 osobne asistentice, voditeljicu projekta Ivanu Kokić na puno radno vrijeme(njena zamjena dok je koristila porodiljni dopust bila je Majda Bakota) i njegovu koordinatoricu Katarinu Konsa Nikolić na pola radnog vremena. Još devet članova/ica uslugu koristi preko drugih udruga iz ESF jer su proračuni za pojedinu udrugu ograničeni, a potreba naših korisnika su veće od tih limita.
Potrebe članova starijih od 65.godina i onih koje neovisna komisija nije odobrila za korisnike projekta osobne asistencije za uslugom pomoći u kući i njege(geronto-domaćice)  realiziramo putem trogodišnjeg programa „Ruka nade“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program vodi Katarina Konsa Nikolić na pola radnog vremena, 2 geronto-domaćice na pola radnog vremena za područje Splita, te 1 geronto-domaćica na pola radnog vremena za područje Solina i Kaštela. Zbog ograničenja proračuna nismo bili u mogućnosti zaposliti zamjene prilikom korištenja godišnjeg odmora i bolovanja(što je slučaj i kod ESF programa). Problem nam je pronalaska novih osobnih asistenata u slučajevima kada pronađu drugi posao pogotovo u ljetnom razdoblju. Neki korisnici duži period nisu mogli koristiti uslugu osobne asistencije.

Slika 4.  Psihološko predavanje
Sudjelovali smo krajem svibnja u manifestacijama: Hrvatska volontira. Dani volonterskog rada i Dani otvorenih vrata udruga prezentirajući rad naše udruge, programe i projekte koje provodimo. Potičemo članove/ice i druge građane na volontiranje ovisno o njihovim mogućnostima a posebno prilikom obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana MS-a, naše tradicionalne akcije „U šetnju bez nervoze“.Uz članove/aktiviste i dosadašnje volontere uključili smo  volontere iz  Obrtničke škole (modne dizajnerice) i studente medicine iz udruge CroMSIC. Volonteri su sudjelovali u izradi rođendanskih čestitki za naše članove/ice, na raznim radionicama u udruzi, na promotivnom štandu .

Svjetski dan MS obilježili smo u Splitu 30.05.19. uz MS walk na relaciji Đardin-Grgur Ninski-Bistro Galerija. Započeli smo ga vježbama u parku, uz zvukove bubnjeva naših prijatelja iz Ritma srca. Nakon toga smo se prošetali gradom, te nastavili druženje uz glazbeni nastup „Kvarteta Fascination“ u Galeriji. Nacionalni dan MS obilježili smo uz vježbe, druženjem i dogovorom za odlazak na simpozij.

Usprkos vrućini rado smo se odazvali u velikom broju manifestaciji UOSI Agape “Narodnim običajima protiv prepreka“ u Radmanovim mlinicama. Sudjelovali smo su u hodošašću Čudotvornoj Gospi Sinjskoj za osobe s invaliditetom (organizacija udruge UTI Sinj).
Drago nam je što se kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koja je započela u Splitu uz podršku inicijative za pristupačni Split čiji smo članovi nastavila i u drugim gradovima: Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci... Nadamo se da će osvjestiti građane da poštuju osobe s invaliditetom i ne parkiraju na mjesta koja su za njih označena, da ne zloupotrebljavaju znak prisupačnosti i da nam budu podrška u savladavanju arhitektonskih barijera i brojnih predrasuda prema OSI. Podržali smo otvorenje područnog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu koji djeluje na adresi: Domovinskog rata 44, Split. Možete im se obratiti u slučaju povrede prava osobe s invaliditetom.
Zahvaljujemo svim članovima/icama na dosadašnjoj suradnji te ih pozivamo na aktivno sudjelovanju u radu Društva i u narednom razdoblju naravno obzirom koliko su u mogućnosti.