PostHeaderIcon Centar za multiplu sklerozu

Društvo multiple skleroze je pokrenulo osnivanje «Centar za multiplu sklerozu » koji je djelovao od lipnja 2006 do prosinca 2015, u cilju održavanja pokretljivosti i odgađanju invalidnosti, te da bi sačuvali postojeće stanje i spriječili daljnu progresiju bolesti. Društvo je u suradnji s liječnicima specijalistima osmislilo cijeli program kompletne rehabilitacije oboljelih od MS-a.



Prof.dr.sc.dr.Jadranka Tocilj ( s odjela za plućne bolesti KB Firule, radila je  s vrhunskim sportašima koja je pripremala za razna natjecanja ), u istraživanjima s oboljelima od multiple skleroze zajedno s dr.sc.dr.Meri Matijacom (neurolog), mr.sc.dr.Sandom Pavelin (neurolog) i prof.dr.sc.Irenom Pintarić (neurolog)  već duže vrijeme bave se mjerenjem  kisika u krvi, koji je važan u sustavu riješavanja etiologije boli, laktata koji su važni u sustavu riješavanja boli, spirometrijom koja evalvuira stanje disanja, spiroergometrijom koja evalvuira ponašanje organizma u varijabilnom naporu. Iskustva su ih navela da prijave projekt koji je podržalo Ministarstvo znanosti Hrvatske te doniralo sredstva za veoma vrijednu opremu na kojoj se  rade specifična mjerenja za programiranje rehabilitacije oboljelih od MS-a. Izrada programa se zasniva na periodičnim mjerenjima u razmacima od tri mjeseca. Mjerenja će se vršiti i prilikom vježbanja na pojedinim spravama koje služe u cilju rehabilitacije. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj, a najnovija su istraživanja u svijetu.

Kroz mjerenja koje liječnici provode, potrebno je da se individualno definira stanje mišićnog sustava oboljelih, ocijene i prilagode vježbe, te definira razina i dužina trajanja i intenziteta rehabilitacije. Mjerenja se provode individualno s svakim oboljelim, a na osnovi čega se dobivaju podaci o tome koliko se osoba može opteretiti pri kineziterapiji i u svakodnevnom životu ( jer kako je poznato umor je kontraindiciran kod oboljelih od MS-a ). Da bi program bio kompletan dr.Ivanka Marinović (fizijatar) određuje program vježbi, a fizioterapeut individualno vježba s oboljelima.
Cilj Centra je da svaki oboljeli zna koliko se smije opteretit, da ima mogučnost kontroliranog vježbanja, kroz druženja steknu navike vježbanja i pruže jedni drugima potporu.

Tvrtka Opal d.o.o. ustupila nam je na korištenje uređen prostor veličine 250 m², bez naknade.