PostHeaderIcon Potpisivanje peticije

Društvo multiple skleroze primorsko goranske županije pokrenulo je potpisivanje peticije za legalizaciju uzgoja konoplje u medicinske svrhe do kraja svibnja 2018.. Peticija se može potpisati u i našoj udruzi Društvo MS Split, na adresi: B.Papandopula 3 u radno vrijeme pon-pet od 8.30 do 16 sati ili on-line. Prikupljeni  potpisi predat će se Ministarstvu zdravlja i tražiti da se ponovno pokrene rad Povjerenstva kako bi se nastavio započeti proces legalizacije liječenja konopljom.

https://www.peticija24.com/osuditeimene_-_peticija_za_legalizaciju_uzgoja_konoplje_u_medicinske_svrhe#form

 

PostHeaderIcon Anketa

Anketa je dostupna na slijedećem linku: http://sdmsh.hr/ispuni-anketu/

 

PostHeaderIcon Redovna izvještajna skupština

Temeljem članka 26. Statuta Društva multiple skleroze Split  sazivam redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine koja će se održati 16.05.2018.(srijeda) s početkom u
10 sati u prostorijama Društva Split, Papandopulova 3

Redovnu izvještajnu godišnju skupštinu
Društva multiple skleroze - Split

DNEVNI  RED


1.otvaranje skupštine, pozdravna riječ predsjednika Društva Slavka Peljića
2.Usvajanje Poslovnika o radu redovne izvještajnu godišnju skupštinu D.M.S- Split
3.Izbor radnih tijela Skupštine:
- radno predsjedništvo tri(3)   člana
- zapisničara i dva(2) ovjeritelja zapisnika
-verifikacijska komisija tri(3) člana
4. Izvješće verifikacijske komisije
5. Usvajanje dnevnog reda Skupštine
6. Godišnji izvještaj o radu D.M.S- Split za 2017.godinu kao i financijskom poslovanju tijekom 2017. godinu (rasprava i usvajanje)
7. izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru, financijskom - materijalom poslovanju D.M.S- Split tijekom 2017. Godine (rasprava i usvajanje)
8. Prijedlog  operativnog plana za 2019. godinu (rasprava i usvajanje)
9. Prijedlog  financijskog plana za 2019. godinu (rasprava i usvajanje)
10. razno

Split,  19.04.2018.
Ur broj:41/2018

Predsjednik Društva
Slavko Peljić

 

PostHeaderIcon AKTIVNOSTI DRUŠTVA MS u travnju, svibnju i lipnju 2018.

-25.04.2018. s početkom u 18 h tribina „Razgovor s potpisom“ na kojoj će sudjelovati doc.dr.sc. Meri Matijaca tema:„Lice i naličje multiple skleroze“, moderatorice: psihologinja prof.Mirjana Nazor i Rada Veštić u Gradskoj knjižnici podružnica Trstenik na adresi: Split, B.Papandopula 25.

Psihološka predavanja i radionice prof. Dine Linde Veronike u okviru projekta udruge za palijativu Split UPS „Kronični bolesnik i njegova obitelj“.  termini:
-20.04.2018.(petak) s početkom u 17 sati, tema:“Samopouzdanje“,
-11.05.2018. (petak) s početkom u 17 sati, tema:“Vježbe koncentracije i pamćenja“-radionica
-25.05.2018 (petak) s početkom u 11 sati u toplicama „Biokovka“ 
kratko izlaganje na temu: „suočavanje s dijagnozom kronične bolesti“
-na jesen u 9. i 10.mjesecu organizirati ćemo predavanja na temu: depresije i komunikacije

Art radionice provodi umjetnik Boris Veronika u okviru projekta udruge UPS „Kronični bolesnik i njegova obitelj“. Nije važno umijeće likovnog izražavanja već je naglasak na emocijama i psihičkom rasterećenju tijekom likovnog procesa. termini:
-27.04. 2018.(petak) s početkom u 17 sati
-04.05. 2018.(petak) s početkom u 17 sati
-18.05. 2018.(petak) s početkom u 17 sati
-06.06. 2018.(srijeda) s početkom u 9 sati
-12.06.2018.(utorak) s početkom u 9 sati       -na jesen u 9. i 10.mjesecu bit će nastavak

-16.05.2018(srijeda) s početkom u 10 sati Redovna izvještajna godišnja Skupština Društva

MS šetnja u Makarskoj i zajedničko druženje s drugim oboljelima iz Dalmacije
-25.svibnja 2018. (petak) s početkom u 10.30 sati u Makarskoj, toplice „Biokovka“
(Molimo zainteresirane da se prijave što ranije. Možete povesti djecu, prijatelje, članove obitelji. Planiramo oko 8 h okupljanje i polazak sa autobusnog stajališta ispred udruge na cjelodnevni izlet u Makarsku. Put za članove i pratnju plaća udruga iz donacija. Mogućnost ručka po pristupačnim cijenama 30-45kn u „Biokovci“ na trošak zainteresiranih sudionika. Povratak u popodnevnim satima, nakon zajedničkog obilaska svetišta Vepric.)

Planiramo za manifestaciju „Hrvatska volontira“ sljedeće:
-21.05.(ponedjeljak) u vremenu 16-19h,
-22.05.(utorak) u vremenu 16-19h ,
-23.05(srijeda) u vremenu 10-13h   i
-24.05(četvrtak) u vremenu 10-13h – u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata udruga“ u tom vremenu ćemo prezentirati projekte udruge udruge zainteresiranim građanima

u prostoru Društva MS zajedno sa volonterima izrađivat ćemo prigodne kreativne ukrase: cvijeće od krep papira i bojati rođendanske čestitke. Osmišljavat ćemo provokativne poruke koje izriču predrasude prema oboljelima od MS koje ćemo staviti na zid predrasuda i simbolično srušiti na Zapadnoj obali na Međunarodni dan MS u Splitu 30.05.18. u svrhu podizanja svijesti o MS.  Molimo da se uključite i pomognete u pripremama za Međ.dan MS.

-30.05. srijeda Međunarodni dan MS obilježit ćemo i u Splitu,
u Centru Zlatno doba na Zapadnoj obali, Branimirova obala 1 s početkom u 10 sati
-izložba fotografija naših članova, glazbeni nastup kvartet Fascination
- kratko predavanje o multiploj sklerozi, oko 11.00 h simbolično rušenje „Zida predrasuda“
-nastavak druženja u kafiću F-marine, Branimirova obala

-vježbe medicinske gimnastike u Priske Med na adresi: Kroz Smrdečac 45 /3. kat , Split  (njihov prostor,oprema i stručno osoblje) redovno se održavanju zaključno sa 29.svibnjem u terminima: ponedjeljak 11-12h, utorak i četvrtak 10-11h, zatim ljetnja pauza lipanj,srpanj i kolovoz. Početak u listopadu, javit ćemo termine za nastavak naše grupe.
-ovisno o rezultatima projekta Grada Splita razmatramo mogućnost: vježbanja na spravama(teretana) i individualnih terapija (UZV Seltzer, terapije strujom itd).
Molimo da važnost takvih aktivnosti pokažete redovnim dolascima na njih jer u slučaju lošeg odaziva naši donatori neće nam ih nastaviti financirati. Prednost imaju grupne terapije jer uključuju više korisnika i prihvatljivije su cijene od pojedinačnih terapija.

Neovisno o našoj udruzi postoje za oboljele od MS-a sljedeće mogućnosti
organiziranog besplatnog vježbanja:
-udruga MS TIM provodi MS pilates srijedom i petkom s početkom u 20h u dvorani Košarkaškog kluba Split, Ulica slobode 16b (Gripe),voditeljica Kristina Zrinka Kožul
-Neno Dodoja, mob 092 254 1700, inovator za vježbanje OSI provodi u prostoru Udruge spinalno ozlijeđenih SD županije, Split, Lička 9. Termini po dogovoru.

-Savez SDMSH planira ovisno o donacijama koje skupe organizirati simpozij za oboljele od MS(predavanja raznih stručnjaka neurologa, soc.radnika, fizijatara, psihologa itd) u Varaždinskim toplicama najvjerojatnije u terminu: 28.09.18(petak)-30.09.18(nedjelja).
Molimo pratite obavijesti na facebook stranici udruge DMS Split ili Saveza i prijavite se na vrijeme(možete već sad) jer je broj mjesta ograničen po pojedinim udrugama. Samo za teže pokretne i nepokretne osobe može se uključiti i pratnja. Prednost imaju oni članovi/ice koji su se prije javili u udrugu i potvrdili svoje sudjelovanje.Molimo za razumijevanje jer zbog ograničenih financija i kapaciteta toplica nije moguće da svi zainteresirani idu. Trošak punog pansiona i smještaja snosi Savez, a trošak prijevoza autobusom naša udruga(kroz projekte).

-kazališna predstava „Duet za jednog“ inspirirana je životom poznate glazbenice oboljele od MS gostovat će i u Splitu(inače se izvodi u Centru Ribnjak u Zagrebu). Preporučujemo da je pogledate ako budete u mogućnosti. Termin ćemo najaviti na našoj face. stranici DMS Split.

-Udruga Agape iz Omiša organizira sredinom svibnja ili početkom lipnja tradicionalnu manifestaciju „Narodnim običajima protiv prepreka“ na Radmanovim mlinicama. Točan termin ovisi o vremenskim prilikama. Bit će oglašen na face.profilu udruge Agape i našem DMS Split. Participacija za ručak iznosi 50kn po osobi (plaća se tamo), prijevoz u vlastitom aranžmanu. Zainteresirani se trebaju javiti u našu udrugu najkasnije 5 dana prije kako bi organizatorima mogli javiti broj sudionika iz naše udruge.
-ovisno o vremenskim prilikama i zainteresiranosti organizirat ćemo jednodnevni izlet krajem lipnja negdje u blizini npr. na rijeci Cetini, Ovrlja, Ruda.  Participacija za ručak i prijevoz.

- Pravno savjetovalište (ostvarivanje prava i povlastica za oboljele od MS) 
ponedjeljak-petak 9-11 sati ili po dogovoru. Voditelj je g.Slavko Peljić mob. 098 634 827


Naš ured djeluje na adresi: Split, Borisa Papandopula 3 (sjeverni ulaz, kraj pošte)
Tel 021 468 225,
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
web stranica: www.multipla-split.hr

facebook stranica: DMS Split

Radno vrijeme ureda: ponedjeljak-petak 8.30-16.00  te  popodnevni termini po dogovoru

 

PostHeaderIcon AKTIVNOSTI DRUŠTVA MS u prosincu 2017. i plan za 2018.

Dragi članovi/ice,

Naš ured djeluje na adresi: Split, Borisa Papandopula 3 (sjeverni ulaz, kraj pošte)
Radno vrijeme ureda: ponedjeljak-petak 8.00-16.00  te  popodnevni termini po dogovoru
Druženja članova: srijedom 9-12 sati te povremeno srijedom ili petkom popodne 16-19 sati (najavit ćemo točne termine na facebook profilu udruge)

Pravno savjetovalište (ostvarivanje prava i povlastica za oboljele od MS)  radi od ponedjeljka do petka od 9 do11 sati ili po dogovoru. Voditelj je g.Slavko Peljić mob. 098 634 827

-06.12. srijeda u 11h predavanje pravnika Nedjeljka Jurčevića: „Prava iz sustave socijalne skrbi“ u okviru programa MDOMSP „Ruka nade“ u prostoru udruge

-07.12. četvrtak u 10.45h posjet predstavnika Splitsko-dalmatinske županije našoj udruzi

Medicinsku gimnastiku provodimo u suradnji sa zdrav. ustanovom  Priska Med na adresi: Kroz Smrdečac 45 /3. kat , Split  (njihov prostor,oprema i stručno osoblje) termini: ponedjeljak od 11 do 12 h, utorak  od 10 do 11 h i četvrtkom od 10 do 11 h .  Nećemo prekidati početkom 2018. godine(mada nećemo imati rezultate projekata). Prekid će biti u ljetnom periodu : lipanj , srpanj i kolovoz, te možda i rujan (jer ovisi koliko ćemo dobiti sredstava iz projekata, a u tim periodima članovi/ice zbog vrućine preferiraju kupanje u moru)
Usluga med.gimnastike za članove/ice je besplatna jer odgovara trenutnom priljevu sredstava iz donacija  u svrhu rehabilitacije.

Nastavak terapije ultrazvuk po Seltzeru (koju provodite u toplicama) ovisit će o priljevu donacija. Nismo sigurni za nastavak suradnje sa ustanovom Plavo svjetlo na adresi: Put Supavla 1 (Poljud). S njihovom uslugom smo iznimno zadovolnji, ali njihovi v.fizioterapeuti imaju prebukiran raspored pa je teško uskladiti termine sa našim članovima.
Predstavnici našeg Društva planiraju razgovarati u sljedećoj godini s voditeljem fizikalne terapije u Splitu da se omogući obavljanje UZV po Seltzeru putem uputnice HZZO u ambulati za fizikalnu medicinu na Križinama da ne ovisimo o donacijama.

Nismo u mogućnosti nastaviti rad psihološkog savjetovališta kojeg su vodile mlade psihologinje i dr.Matiana Jovanović jer nismo prošli nastavak ovog projekta Min. zdravstva. Neki zainteresirani članov/ice priključili su se tijekom 2017.god. psihološkim radionicama prof. Linde Dine Veronike za djelatnike Društva obzirom da su teme umanjivanja stresa, sprječavanja sagorjevanja na poslu, razvijanja samopouzdanja, emocionalne inteligencije i asertivnosti univerzalne. Prof. Linda Dina Veronike i Udruga za palijativu izrazili su spremnost da osmisle neke radionice i za naše oboljele članove(ako bude interesa) te da ih u slučaju da ne budu odobrene za financiranje odrade uz volonterski angažman.

-15.12.petak u 17h psihološka radionica prof.Linde Dine Veronike na temu asertivnosti u okviru programa MDOMSP „Osobni asistent“

Projekt „Osobni asistent“ kojeg financira Min.za demografiju,obitelj,mlade i soc.politiku za period 2016-2018 i  Europski projekt „Širenje osobne asistencije za oboljele od MS“ za period od slijedeće 2 godine uspješno se nastavljaju.

Nakon pauze od 3 godine zadovoljni smo što smo opet možemo organizirati pomoć u kući/geronto-domaćice za osobe oboljele od MS-a nešto manjeg stupnja oštećenja od korisnikausluge osobne asistencije i osobe starije od 65 godina putem trogodišnjeg programa MDOMSP„Ruka nade“ na području Splita, Solina i Kaštela.

Zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj suradnji, te molimo za aktivno sudjelovanje u radu prijedlozima, sugestijama i primjedbama  prema Vašim mogućnostima ( telefonskim pozivima, e-mailom ili osobnim dolascima u Društvo).


S poštovanjem,                                                                                                                   
Slavko Peljić,predsjednik Društva 


BOŽIĆNI DOMJENAKPozivamo Vas na druženje povodom Božićnih blagdana, na tradicionalni Božićni domjenak naše udruge, koji će se održati 

14. prosinca 2017 god. (četvrtak)  u  17 sati   u prostorijama
Društva multiple skleroze (ulaz na sjeveru, blizu pošte)
Split, Papandopulova 3.

Predsjednik Društva  
Slavko Peljić U prilogu je primjer uplatnice za članarinu koju molimo da prepišete na navedeni obrazac HUB 3 te uplatu izvršite u poslovnicama banke,pošte ili izvršite uplatu Internet bankarstvom.

Molimo obavezno dopišite:
PLATITELJ: Vaše ime i prezime, adresa
Iznos  HRK  =100,00 IBAN: HR4524020061100412808
Opis plaćanja: vaše ime i prezime- članarina za 2018.godinu

Model  i  Poziv na broj primatelja  ne treba pisati ništa
Ako ne prolazi na internet bankarstvu  stavite model HR99

Iznimno uplata se može izvršiti i u prostoru udruge, ali blagajnik nije uvijek prisutan u uredu.

Na isti način može se uplatiti i donacija našem Društvu samo se u opisu plaćanja stavlja donacija i iznos prema mogućnosti donatora.

Zahvaljujemo na razumijevanju i vašoj potpori
Društvo multiple skleroze Split